Liviu Dragnea, la DNA în dosarul „Referendumul”: „Am venit să mai studiez dosarul”

Publicat: 29 07. 2013, 18:14
Actualizat: 14 07. 2016, 15:23

Vicepremierul Liviu Dragnea a venit la sediul DNA, unde procurorii îi prezintă din nou învinuirile care i se aduc în dosarul „Referendumul” și probele strânse împotriva sa. După aproximativ 10 minute, Dragnea a părăsit sediul DNA.

Dragnea a intrat la DNA pe o poartă de acces ascunsă, folosită de procurori, pentru a evita întâlnirea cu presa.

Vicepremierul a fost de mai multe ori la DNA, pentru a fi audiat în acest dosar.

„Am venit să mai studiez dosarul și probabil că o să mai vin. Am intrat pe aici pentru că era aglomerat”, a explicat vicepremierul vizita sa fulger la DNA.

„Sunt foarte multe dosare de declarații, nu știu dacă pot să le numesc probe. Am marcat un an de la referendum. Este o coincidență, nu are nicio semnificație, a fost o alegere comună”, a mai spus Dragnea, la ieșirea de la DNA.

Procurorii au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Astfel, Dragnea ar fi inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

„În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă”, preciza DNA.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți, mai arătau procurorii.