Liviu Fetter și Sorin Burtea au fost validați ca reprezentanți ai salariaților SRTv în CA al instituției, în ciuda faptului că în urma scrutinului organizat vineri Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu au avut cele mai multe voturi, fiind însă descalificați din cauză că nu au depus cazierul judiciar.
Potrivit procesului verbal final al Biroului Electoral Central (BEC) din Societatea Română de Televiziune (SRTv), obținut de agenția MEDIAFAX, au fost validate rezultatele finale, după cum urmează: Liviu-Gabriel Fetter (308 voturi), Sorin Burtea (303 voturi), Dragoș Bocanaciu (242 de voturi), Sorin Rada (179 de voturi), Ion Stavre (139 de voturi), Florian Anghel (67 voturi), Carmen Kleibel (52 de voturi), Georges Felix Boisnard (43 de voturi), Răzvan-Ion Niculae (42 de voturi), Claudia-Daniela Nicolau (35 de voturi), Raul Petrică Chesăuan (14 voturi).
În consecință, Liviu-Gabriel Fetter și Sorin Burtea sunt membri titulari în CA al TVR, membri supleanți ai acestora fiind Dragoș Bocanaciu și Sorin Rada, care s-au clasat pe următoarele locuri în urma alegerilor interne din TVR.
În schimb, potrivit aceluiași proces verbal, până duminică, 19 ianuarie, ora 20.00, Cornel Mihalache (598 de voturi) și Mihai Rădulescu (584 de voturi) – aflați pe primele două locuri în urma scrutinului de vineri – „nu au depus cazierul judiciar” conform articolului 6, alineatul 1 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea alegerilor reprezentanților salariaților pentru Consiliul de Administrație al SRTv.
În aceeași situație se află și Silvia Ionescu (15 voturi), Gheorghe Militaru (107 voturi), Daniela Moraru (81 de voturi), Ion Moraru (29 de voturi), Adrian Sobaru (60 de voturi) și Cristian Țopescu (164 de voturi).
Surse din Televiziunea Română au declarat duminică seară, pentru MEDIAFAX, că locurile lui Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu în viitorul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune ar putea fi ocupate de următorii doi clasați – Liviu-Gabriel Fetter și Sorin Burtea -, care în urma scrutinului de vineri au fost desemnați membri supleanți.
Potrivit Regulamentului privind organizarea și desfășurarea alegerilor reprezentanților salariaților pentru Consiliul de Administrație al SRTv, la scrutin a putut candida orice persoană, salariată a SRTv, pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral București sau Birourilor Electorale Teritoriale (pentru Studiourile Teritoriale) însoțită de o scrisoare de motivație, un Curriculum Vitae detaliat, o declarație pe proprie răspundere că nu a făcut poliție politică și că nu a făcut parte din structurile de poliție politică ale regimului, comunist și că nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentării ulterioare a cazierului judiciar, până la momentul validării rezultatelor finale, respectiv duminică, 19 ianuarie 2014, ora 20.00.
Conform Legii 41/1994, angajații Televiziunii publice își desemnează, prin alegeri, doi reprezentanți și doi membri supleanți în Consiliul de Administrație.
La alegerile interne din TVR au participat 19 persoane: Cornel Mihalache, Mihai Rădulescu, Cristian Țopescu, Adrian Sobaru, Sorin Burtea, Florian Anghel, Dragoș-Ion Bocanaciu, Raul Petrică Chesăuan, Georges Felix Boisnard, Liviu-Gabriel Fetter, Silvia Ionescu, Gheorghe Militaru, Daniela Moraru, Ion Moraru, Claudia-Daniela Nicolau, Răzvan-Ion Niculae, Sorin Rada, Ion Stavre și Carmen Kleibel.
Pe de altă parte, cinci candidaturi (Stelian Damov, Marin Drumcea, Cezar Ion, Adrian Moise și Laurențiu Năstase) au fost invalidate.
Societatea Română de Televiziune a anunțat, într-un comunicat remis pe 9 ianuarie agenției MEDIAFAX, că organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație, în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie 2014.
„Votul va avea loc în data de 17 ianuarie 2014, între orele 08.00-20.00, iar rezultatele finale vor fi afișate duminică, 19 ianuarie, după soluționarea eventualelor contestații”, se mai spune în comunicatul TVR.
La aceste alegeri au putut candida doar angajații Televiziunii Române, spre deosebire de precedentele alegeri de acest tip, la care au putut candida și persoane din afara televiziunii publice.
Stelian Tănase, directorul general interimar al SRTv, nu a dorit să răspundă la întrebările adresate de agenția MEDIAFAX cu privire la regulamentul pentru organizarea alegerilor interne în TVR. Nici reprezentanții TVR în relațiile cu presa nu au oferit un răspuns la întrebările adresate în scris pe 9 ianuarie de MEDIAFAX privind motivele pentru care Comitetul Director al SRTv a decis să impună ca la alegerile interne din TVR să poată participa doar salariații televiziunii publice, nu și persoane din afara instituției.
Din fostul Consiliu de Administrație al SRTv a făcut parte ca membru titular și Valentin Nicolau, care nu era angajat al TVR, însă a fost propus și ales de salariații Televiziunii Române să îi reprezinte în CA. Cel de-al doilea membru titular din partea salariaților TVR în fostul CA al Televiziunii Române a fost Sorin Burtea, care este angajat al instituției.
Pe de altă parte, Comisia de Etică și Arbitraj din Societatea Română de Televiziune, care s-a întrunit în 13 ianuarie 2014, i-a recomandat lui Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, să permită și accesul persoanelor din afara televiziunii să candideze la alegerile interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în CA al instituției.
Comisia de Etică și Arbitraj a analizat atunci sesizările lui Florică Iosiv, jurnalist (S) în Departamentul TVR 1, și Cornel Mihalache, jurnalist senior la Casa de Producție, „care, în esență, consideră abuzivă, ilegală și discriminatorie decizia Comitetului Director de a condiționa candidatura reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al SRTv de statutul de angajat al instituției”, conform unui comunicat postat pe site-ul TVR.
Pe de altă parte, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice și Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind au transmis, într-un comunicat remis pe 8 ianuarie MEDIAFAX, că actuala conducere a SRTv încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație al TVR și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii.
Fostul Consiliu de Administrație al TVR, care era condus de președintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.
După demiterea CA al TVR, Valentin Nicolau a fost printre numele vehiculate pentru preluarea conducerii Televiziunii Române, fiind susținut de PSD, după cum au declarat la momentul respectiv surse pentru MEDIAFAX.