Liviu Luca, pus sub învinuire în dosarul Realitatea Media și adus de polițiști la DNA
Liviu Luca a declarat, vineri, că a fost adus de polițiști la DNA, procurorii aducându-i la cunoștință că a fost pus sub învinuire în dosarul privind Realitatea Media, în care sunt cercetate 12 persoane, precum și firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments și Rovigo.
Liviu Luca a declarat, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, că vineri dimineață a fost adus de polițiști la DNA, în baza unui mandat de aducere.
El a precizat că a fost citat o singură dată să se prezinte la DNA, însă le-a comunicat procurorilor că nu poate veni întrucât atunci era plecat la Bruxelles.
Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments – deținută de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru – și Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite și 12 persoane, anunța în 17 octombrie Direcția Națională Anticorupție (DNA).
DNA precizează că a fost începută urmărirea penală față de cele trei persoane juridice în dosarul privind activitățile infracționale desfășurate în cadrul procedurii de insolvență a SC Realitatea Media SA.
Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.
A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăți au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acționarilor, potrivit DNA.
„Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, unde s-au formulat cereri de înregistrare a mențiunilor privind schimbarea acționariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA”, susțin procurorii.
În același dosar este urmărită penal Rovigo SPRL, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date și indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA.
Reprezentanților legali ai celor trei societăți li s-au adus în 17 octombrie la cunoștință învinuirile.
În același dosar sunt urmăriți penal Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariței și Sorin Ionuț Barbu, fiind acuzați că, în cadrul procedurii insolvenței Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea.
Alte nouă persoane – Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe și Carmen Stăncescu – sunt urmărite penal pentru infracțiuni ce au avut ca scop influențarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA și preluarea acesteia.
Societatea Realitatea Media, care deține televiziunea de știri Realitatea TV, se află în insolvență din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.
CNA a aprobat, pe 30 aprilie 2013, modificarea acționariatului Realitatea TV, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru fiind acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg și copiii lui Sorin Ovidiu Vântu nu mai au nicio participație la societatea care deține licența televiziunii.
Acționariatul societății Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerțului.
Din acționariatul Realitatea Media SA, care se află în insolvență, a ieșit Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Din acționariatul Realitatea Media SA nu mai fac parte nici omul de afaceri Elan Schwartzenberg și nici copiii lui Sorin Ovidiu Vântu.
În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acționari sunt Cozmin Gușă (50%) și Maricel Păcuraru (50%)
Ceilalți asociați ai Realitatea Media SA sunt: Sindicatul Național „Petrom-Energie” (5,423391979%), PSV Company SA (7,555789039%), SC Global Video Media SRL (0,507001207%), Florin Bercea (0,000000139%), care este și administrator special al Realitatea Media SA, Eugen Gheorghe Luha (0,000000139%), Gheorghe Cristian Toroipan (0,000000139%).
Pe de altă parte, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited. Tot atunci, Ioana și Ionuț Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acțiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acțiunile firmei (în loc de 90,9091% din acțiunile Bluelink, pe care le deținea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink i-au revenit lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informații publicate, la momentul respectiv, de site-ul Rise Project și paginademedia.ro.
Totuși, Ioana Vîntu anunțase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferință de presă, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.