Liviu Munteanu, administratorul firmei cumnatului lui Victor Ponta, și-a recunoscut faptele
Astfel, procurorii care anchetează dosarul de corupție în care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât la audierile de marți de la DNA Ploiești acesta „a colaborat cu organele de anchetă”, recunoscând faptele de care este acuzat.
Anchetatorii din cadrul DNA Ploiești, care în noaptea de marți spre miercuri au reținut patru persoane în dosarul în care este urmărit penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, vor cere, miercuri după-amiază, Înaltei Curți de Casație și Justiție, emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre cei patru inculpați reținuți în acest dosar.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu vor solicita arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, care din 25 aprilie 2014 este administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât acesta a colaborat cu anchetatorii, recunoscând, la audierile de marți de la DNA Ploiești, care au durat peste 17 ore, faptele de care este acuzat.
În schimb, anchetatorii îl vor pune, cel mai probabil, sub control judiciar pe administratorul S.C. Grossmann Engineering Group SRL
Liviu Munteanu este urmărit penal pentru aderare la un grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală. El a fost adus, marți după-amiază, la sediul DNA Ploiești și audiat, iar miercuri, la ora 4.30, a fost scos din sediul DNA alături de ceilalți trei oameni de afaceri reținuți în acest dosar și dus în arestul IPJ Prahova, de la Câmpina.
Miercuri după-amiază, Iulian Herțanu, Mihail Marian Coman și Vladimirr Răzvan Ciorbă, oameni de afaceri inculpați în dosar, vor fi prezentați instanței supreme cu propunere de arestare preventivă.
Marți, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești au făcut 14 percheziții, majoritatea în București și Ploiești, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum și documente aferente proiectelor de canalizare în orașul Comarnic, în comuna Gorgota din județul Prahova, dar și în alte localități, toate atribuite SC Grossmann Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
În urma perchezițiilor, au fost duși cu mandat la DNA Ploiești Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, precum și deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploiești s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herțanu, cumnatul premierului, a fost scos încătușat din sediul instituției, fiind reținut de către procurorii anticorupție.
În același dosar au mai fost reținuți oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier județean, Vladimir Răzvan Ciorbă și Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiță, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puși sub control judiciar.
Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herțanu, este acuzat că a obținut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma sunt acuzați că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herțanu.
Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Herțanu, administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, Vladimir Ciorbă și Mihai Marian Coman au constituit un grup infracțional pentru a-și adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene.
Ei sunt acuzați că și-au însușit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinației fondurilor obținute prin proiectul cu finanțare europeană și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.
Procurorii spun că la grupul infracțional a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. Grossmann Engineering Group, începând cu 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului.