„Se instituie ziua de 10 august Ziua Unității Civice. Autoritățile administrației centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele propriii în vederea organizării manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile”, prevede proiectul legislativ.
Liviu Pop a afirmat, în expunerea de motive, că proiectul de lege are ca scop „conștientizarea problemelor comunității și evidențierea importanței dialogului și înțelegerii între membrii societății românești din țară și diaspora”.
„ Acest demers apare ca urmare a evenimentelor din 10 august 2018, care s-au soldat cu acte de violență civilă ce au dus la divizarea cetățenilor și degradarea unității civice, decăderea integrității umane și promovarea intoleranței și dezbinării”, potrivit expunerii de motive.
El a adăugat că instituirea Zilei Unității Civice reprezintă un demers de normalitate în societatea românească , fiind rodul nevoilor generate de dinamica socială contemporană.
„Maturitatea civică a unui popor ajunge la apogeu atunci când vocea cetățenilor este auzită și ascultată. Politica trebuie să îi deservească pe cetățeni. Crearea de ziduri între cei aflați în țară și cei din diaspora trebuie să înceteze, românii nu se află într-un război unii împotriva altora, ci împreună reprezintă o forță civică care unită poate ajuta la progresul cultural și identitar național”, mai notează Liviu Pop în expunerea de motive.