Liviu Pop: Salariile angajaților Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate

Liviu Pop: Salariile angajaților Hidroelectrica nu pot fi modificate, au contracte colective semnate
Publicat: 24/08/2012, 20:22
Actualizat: 04/07/2013, 06:26

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, susține că salariile angajaților Hidroelectrica nu pot fi modificate deoarece compania are semnat un contract colectiv de muncă, însă situația se va schimba în septembrie, când „se va termina situația” din companie.

Liviu Pop a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, dacă i se par normale cele 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii stipulate în contractul colectiv de muncă al angajaților Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Contractele colective de muncă pot fi încheiate după ce ai buget aprobat. Dacă ai buget aprobat, în cadrul contractelor colective poate fi stabilit salariul fiecărui angajat”, a răspuns Liviu Pop.

Întrebat dacă i se pare normal ca un șofer de la Hidroelectrica să primească un salariu de 1.643 de euro lunar, Pop a răspuns: „Nu mi se pare normal un salariu de genul acesta”, adăugând că acesta ar trebui să fie plătit cu aceeași sumă pe care o primește șoferul ministrului pentru dialog social, respectiv 1.400 de lei lunar.

Ministrul a spus că, până acum, companiile de stat își aprobau bugetele în consiliile de administrație, însă acum, pentru prima dată după trei ani, acestea au fost aprobate de Guvern.

„Au venit cu bugetele la Guvern și s-au aprobat bugetele celor 108 companii în care statul este unic acționar sau majoritar. Urmează ca toate organigramele și fondul de salarii ale acestor companii să fie aprobate tot cu acordul Guvernului, în sensul în care directorul companiei, dacă are cel mai mare salariu, celelalte să fie pe o grilă descrescătoare. Sunt companii de stat în care salariul directorului este cel mai mic. Există companii de stat care au angajat în anul 2010, când nouă ni s-au redus salariile, la centru, 48 de consilieri ai directorului cu salarii între 8.000 și 10.000 de lei”, a spus Liviu Pop.

Întrebat când vor fi modificate salariile angajaților Hidroelectrica, ministrul a răspuns că, atât timp cât există un contract colectiv de muncă valabil, nu se pot face modificări, dar a avansat ca termen luna septembrie pentru rezolvarea „situației de la Hidrolelectrica”.

„Nu există pârghiile prin care să modifici salariul cuiva. Salariul într-o companie cu contract colectiv de muncă încheiat poate fi schimbat în momentul în care se schimbă acest contract. Conform discuțiilor cu FMI, în septembrie se termină situația de la Hidroelectrica. Am pus capăt”, a declarat Pop.

În urmă cu o săptămână, Remus Borza, șeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica, declara că salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariații companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor.

„Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 și care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei și încurajează nemunca”, spunea Remus Borza.

Euro Insol a publicat, vinerea trecută, raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvență a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvență din cauza vânzărilor de energie către „băieții deștepți”, managementului deficitar, investițiilor neperformante și secetei prelungite, dar și a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă și achiziția de energie de la terți.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferența de 59% este reprezentată de sporuri și indemnizații.

Borza spunea că salariații companiei de stat, intrată în insolvență în luna iunie a anului curent, beneficiază de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizații, a căror ponderea este mai mare cu 300% față de salariul de bază.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang