Prima pagină » Știri » Localnicii dintr-un sat din Sibiu, speriați de un urs care le atacă animalele din curte. Ce explicație are un paznic de vânătoare

Localnicii dintr-un sat din Sibiu, speriați de un urs care le atacă animalele din curte. Ce explicație are un paznic de vânătoare

Localnicii dintr-un sat din Sibiu, speriați de un urs care le atacă animalele din curte. Ce explicație are un paznic de vânătoare
Localnicii din satul sibian Râu Sadului, speriați de un urs care coboară în gospodării

Ursul a coborât, în noaptea de marți spre miercuri, în gospodăria familiei Poplăcean din Râu Sadului, unde oamenii cresc 150 de oi. Douăsprezece animale au au fost omorâte de urs, iar familia se teme că ursul se va întoarce.

„Sunt probleme mai vechi, care se pare că nu se vor rezolva. Spaima pe care o băgăm în noi n-o mai scoate nimeni. Ne e foarte teamă. Am făcut sesizare la Mediu, la ITRSV Brașov, la Fondul de Vânătoare. Paguba e undeva la 6.000 de lei”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Poplăcean.

Potrivit acesteia, anul trecut familia ei a avut aceleași probleme, zece oi fiindu-i ucise atunci tot de un urs care a coborât din pădure.

Mihaela Poplăcean spune că localnicii din întreg satul se tem cel mai mult pentru siguranța copiilor.

„Nu ne e teamă doar pentru animale, ne e teamă chiar și pentru viața noastră. Am considerat că aici, aproape de sat, ne putem proteja, dar se pare că n-a fost chiar așa. Problema este cu atât mai gravă cu cât există pericolul ca animalul să ajungă chiar și în stradă. Școala este la aproximativ 150 de metri de locul unde animalul a atacat ultima dată”, a spus Mihaela Poplăcean.

La rândul său, primarul comunei Râu Sadului, Florian Vasile Tara, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ursul care a speriat oamenii în ultimele două săptămâni de când coboară în sat ar putea fi împușcat, dar numai cu aprobare de la Ministerul Mediului.

„Numai cu aprobare de la Ministerul Mediului se va putea rezolva ceva, ca să-l putem împușca. Dacă nu, ajunge de omoară oamenii. Azi-noapte a coborât la 15 metri de asfalt. În 2013 am avut vreo 17 oi moarte. Tot așa, a rupt ușa, a intrat în grajd la animale. Atunci, patru dosare au ajuns la Ministerul Mediului, dar numai unul s-a aprobat. Și nici acum omul ăla nu și-a luat banii pe pagubă. Dosarele sunt înregistrate la Primărie, trimise la București, la Fondul de Mediu, nu s-a luat nicio măsură”, a declarat Florian Vasile Tara.

Pe de altă parte, Simion Dăncăneț, paznic de vânătoare la Ocolul Silvic Valea Sadului, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că ursul are aproximativ 500 de kilograme și are un comportament „neobișnuit”, din cauză că nu a hibernat.

„Oamenii sunt foarte revoltați și foarte supărați. (…) Ursul are aproximativ 500 de kilograme și e un pericol. Anul acesta, ursul are un comportament mai neobișnuit față de alți ani. Nu a intrat la hibernare din cauza lipsei de zăpadă. Acum a prins gustul de carne și atacă în fiecare noapte. De zece zile, în fiecare noapte atacă gospodăriile oamenilor”, a spus Dăncăneț.

Citește și