Dicţionarul Collins a ales termenul „lockdown” drept cuvântului anului pandemic 2020. Şi alţi termeni legaţi de pandemie se află pe lista cuvintelor definitorii pentru acest an.
„Lockdown” este explicat de dicţionarul Collins drept măsura de izolare implementată de guverne din întreaga lume pentru a preveni răspândirea COVID-19, scrie Mediafax.
„Lexicografii noştri au ales „lockdown” drept Cuvânt al Anului, deoarece este o experienţă unificatoare pentru miliarde de oameni din întreaga lume, care au trebuit, în mod colectiv, să îşi joace rolul în combaterea răspândirii COVID-19”, se arată pe site-ul oficial al dicţionarului Collins.
Termenul a fost căutat de peste un sfert de milion de ori în 2020, faţă de doar 4.000 de căutări în 2019.
Şi alţi termeni legaţi de pandemie se află pe lista scurtă a cuvintelor anului 2020. Printre acestea este „coronavirus”, „autoizolare” şi ”distanţare socială”.
Florin Hozoc, director companie farmaceutică, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că doar când România va ajunge la 2.000 de cazuri Covid-19 pe zi vom putea gestiona o criză scăpată de sub control. Acesta a criticat dur autoritățile pentru lipsa de coordonare în pandemie.
Întrebat despre posibilitatea instituirii unui lockdown, președintele a răspuns că „ măsurile decise sunt destul de ferme pentru a ne permite să avem alegeri în siguranță și să continuăm după alegeri fără să intrăm în faze de lockdown.”
Premierul italian Giuseppe Conte a semnat un decret în noaptea de marți spre miercuri (3-4noiembrie 2020) prin care cinci regiuni din peninsulă intră în lockdown, valabil până pe 3 decembrie. În decret sunt prevăzute reguli valabile la nivel național, dar și reguli valabile la nivel regional, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.