Locul din România de care statul român și-a bătut joc. Zeci de mii de străini îl vizitau anual
Povestea locului supranumit „Perla Carpaților” începe în 1803, atunci când un austria pe nume Valentin Gunther a urmat un tratament la băile termale și s-a vindecat de o boală considerată incurabilă. Întors la Viena, Gunther îi propune unei rude să facă comerț cu apă adusă de la Borsec; pentru această afacere, cei doi au arendat localitatea Borsec de la comunele Lazărea și Ditrău, care erau proprietarele.
În 1804, membri ai familiei Gunther reușesc să negocieze un contract valabil timp de 28 de ani și pornesc construcția unei fabrici de sticlă, pentru a putea îmbutelia apa. Producția a început în 1806, an în care au fost îmbuteliați peste 3 milioane de litri de apă minerală. Un detaliu interesant: apa îmbuteliată provenea doar de la izvoarele 1 și 2, iar procesul avea loc doar în zilele cu soare, atunci când presiunea atmosferică era maximă (prin urmare, și conținutul de dioxid de carbon era crescut).
A urmat o perioadă de glorie pentru Borsec, transformată spre sfârșitul anilor 1800 într-o stațiunea luxoasă, cunoscută pentru proprietățile benefice ale apelor de acolo. În perioada interbelică și comunistă, Borsecul a continuat să prospere. La mijlocul anilor ’70, în localitatea harghiteană erau peste o sută de unități de cazare. Astăzi, au rămas mai puțin de zece.
Momentul revoluției a fost momentul în care Borsec a început să se stingă. Privatizările din anii ’90 au fost făcute în grabă, fără să se dea atenție cui și în ce condiții sunt vândute spațiile. În doar câțiva ani, „Perla Carpaților” și-a pierdut toată strălucirea.
Citește continuarea în Business Magazin!