Prima pagină » Știri » LOTO 6/49. Situație fără precedent: de ce nu se mai transmit la TV extragerile LOTO. EXCLUSIV

LOTO 6/49. Situație fără precedent: de ce nu se mai transmit la TV extragerile LOTO. EXCLUSIV

LOTO 6/49, JOKER și NOROC - o bună parte dintre români urmăresc cu sufletul la gură NUMERELE CÂȘTIGĂTOARE la extragerile care au loc, de obicei, de două ori pe săptămână.

LOTO 6/49, JOKER și NOROC – o bună parte dintre români urmăresc cu sufletul la gură NUMERELE CÂȘTIGĂTOARE la extragerile care au loc, de obicei, de două ori pe săptămână. În ultima săptămână însă, extragerile loto nu s-au mai transmis la televiziunea publică, care, de altfel, a fost și amendată de CNA după ce o vedetă autohtonă și-a expus părțile intime în timpul unei emisiuni loto. Motivul întreruperii emisiunilor este expirarea contractului de peste 3 milioane de lei încheiat între Loteria Română și Societatea Română de Televiziune.

Exceptând o perioadă de 13 luni, ianuarie 2006 – ianuarie 2007, când extragerile loto au fost difuzate de Antena 1, emisiunile au fost transmise de televiziunea publică. Acest lucru nu s-a întâmplat în edițiile din 7 și 10 martie, când pe loto.ro a fost postat mesajul că pot fi vizionate exclusiv pe site-ul Loteriei Române. Nici vizionarea pe site nu a însă posibilă.

Motivul opririi transmisiunilor loto este încetarea contractului dintre Compania Națională Loteria Română (CNLR) și Societatea Română de Televiziune. În 8 februarie 2012, Loteria Română a atribuit TVR un contract în valoare de 2,8 milioane de lei, fără TVA, pentru „servicii de divertisment în scopul transmiterii tragerilor loteristice”. Contractul a început din 9 februarie, fiind valabil pentru 106 ediții în care, pe lângă extragerile loto, erau difuzate și o serie de momente artistice.

Săptămâna trecută, contractul a expirat și în prezent nu a fost demarată nicio procedură de licitație, au declarat pentru gândul surse din cadrul Loteriei Române. Situația din prezent este cel puțin ciudată în contextul în care foarte mulți români joacă la LOTO și urmăresc extragerea la tv.

„Nu s-a mai întâmplat niciodată ca extragerile să nu fie difuzate la tv. Eu când eram directorul general al Loteriei Române aveam un contract cu TVR de zero lei, zero bani, pe când ei au avut un contract de aproape 800.000 de euro. Gândiți-vă, Loteria e de stat, TVR-ul este de stat, nu este normal să existe un contract în care să se stipuleze o sumă anume”, a declarat pentru gândul Liliana Mincă, fost director al Loteriei Române în perioada 2006 – 2009.

Divertisment pentru adulți la TVR, pe banii Loteriei Române

Conform contractului pentru „servicii de divertisment”, în fiecare emisiune în care au avut loc extrageri loto au fost invitate o serie de vedete autohtone pentru a „destinde” atmosfera cu momente artistice. În ediția din 28 februarie a emisiunii „Lozul cel mare” au apărut imagini cu cântăreața Bijou care nu purta lenjerie intimă. Mai mult decât atât, totul a fost făcut cu știrea prezentatorilor Silvia Stanciu și Marius Rădmăneștean, cărora cântăreața le-a spus în direct că „nu are elementul intim”, adică „nu are nimic pe dedesubt”.

Pentru „momentul artistic” transmis în direct, între orele 16.45 – 17.30, TVR a fost amendată de Consiliul Națiuonal al Audiovizualului cu suma de 10.000 de lei. Cei mai mulți membri ai CNA au considerat că situația de la TVR 1 a fost gravă, mai ales că a fost „premeditată” de moderatori, care au atras atenția asupra faptului că Bijou nu purta lenjerie intimă.

„Modalitatea de filmare, absolut tot dialogul a fost insinuant (…) Aceasta este o emisiune plătită, cu Loteria Națională. Deci au audiența gata pregătită. Nu e destul. Deci, de ce doar bani? Sex și bani”, a declarat Laura Georgescu, președintele CNA, în ședința în care s-a decis amendarea postului național.

Ani întregi de management deficitar la Loteria Română

În ultimii ani, Loteria Română a fost marcată de o serie de scandaluri. De altfel, luni, Mihăiță Mitroi, fost director general al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost desemnat să preia conducerea interimară a Loteriei Române, la propunerea ministrului Finanțelor Publice (MFP), Daniel Chițoiu.

Mitroi va îndeplini funcția de președinte al companiei până când ministrul Daniel Chițoiu îl va desemna pe noul manager al companiei, proces de selecție demarat în urmă cu câteva luni.

Ministrul Daniel Chițoiu l-a demis vineri din funcție pe Dan-Alexandru Ghiță (31 ani), cel mai tânăr director general din istoria Loteriei Române, după opt luni de mandat, pentru management deficitar și nerespectarea deciziilor Adunării Generale a Acționarilor și Consiliului de Administrație.

Anul trecut, imediat după numirea în funcție, Dan Alexandru Ghiță afirma că situația financiară a Loteriei Române „nu este deloc roză” și compania poate intra în procedură de insolvență, dacă nu vor fi aplicate măsuri de eficientizare a activității.

El mai spunea că încasările operatorului au scăzut cu 50% în intervalul 2007-2011, iar cheltuielile s-au menținut la un nivel ridicat, prin achiziții supraevaluate.

În 2011, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,16 miliarde de lei, în urcare cu 5,3% față de anul precedent, și a avut un profit net de 81,7 milioane de lei, în scădere cu 32,6% comprativ cu 2010.

Ghiță a fost cel care l-a înlocuit la conducerea Loteria Română, pe Gheorghe Benea, fost primar al orașului Dej, care a condus compania din februarie 2009 și până în iulie 2012. Benea a fost destituit din funcție de fostul ministru al Finanțelor Publice, Florin Georgescu, tot pentru management defectuos.

De altfel, potrivit raportului Curții de Conturi cu privire la activitatea Loteriei Române pe anii 2010 și 2011 „managementul defectuos” al Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), în fruntea căruia s-a aflat Benea, a păgubit CNLR cu 89,79 milioane lei (20,8 milioane euro).

În prezent Gheorghe Benea este director al Combinatului de celuloză și hârtie „Someșul” din Dej, societate aflată în insolvență ai cărei 170 de angajați urmează să fie disponibilizați.

SURSA FOTO deschidere: știridecluj.ro

LOTO 6/49 – Până la data publicării acestui material, în ciuda insistențelor noastre,TVR și Loteria Română nu au oferit o poziție oficială cu privire la oprirea transmisiunilor TV cu extragerile LOTO.

Citește și