LOVITURA băieților deștepți din energie – STUDIU DE CAZ: Privatizarea Electrica Muntenia SUD, făcută de un spion bulgar și un ministru trimis în judecată

LOVITURA băieților deștepți din energie - STUDIU DE CAZ: Privatizarea Electrica Muntenia SUD, făcută de un spion bulgar și un ministru trimis în judecată
Publicat: 21/11/2013, 13:07
Actualizat: 30/04/2015, 03:20

Guvernul a aprobat modificarea, joie 21 noiembrie contractului de privatizarea a Electrica Muntenia SUD în vederea unui litigiu la Curtea Internațională de Arbitraj. În 3 decembrie, Curtea Supremă va pronunța sentința în dosarul generic denumit „privatizările strategice”. În acest dosar, cetățeanul bulgar Stamen Stancev este acuzat că, împreună cu foștii miniștri Nagy Zsolt și Codruț Sereș, au viciat în defavoarea statului o serie de privatizări, una dintre ele fiind cea a Electrica Muntenia SUD. Procurorii spun că spionul Stancev a acționat în favoarea companiei italiene ENEL, care și-a adjudecat mai apoi filiale de distribuție a Electrica și, potrivit unui raport al Curții de Conturi, nu și-ar fi respectat angajamentele contractuale. Statul urmează să deschidă o acțiune de arbitraj la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru cazul Electrica Muntenia SUD și a solicitat ENEL penalități de aproape 900 milioane euro.

Curtea Supremă va decide, în 3 decembrie, dacă foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, împreună cu cetățeanul bulgar Stamen Stancev, trimis în judecată pentru spionaj, și alte trei persoane au conspirat pentru a vicia procedurile de privatizare în cazul mai multor privatizări strategice.

În acest dosar, DIICOT spune că Stamen Stancev trafica informații confidențiale din procedurile de privatizare către anumite companii, acestea beneficiind de un avantaj neconcurențial.

Privatizarea Electrica Muntenia SUD-faza I: O „licitație strâmbă” dovedită de DIICOT

În 30 martie 2009, foștii miniștri ai Economiei și Comunicațiilor, Codruț Șereș și Zsolt Nagy, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzați că au aderat la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional. Cei doi miniștri sunt acuzați că au furnizat către terți informații confidențiale despre privatizările în derulare organizate de Guvern.

Una dintre aceste privatizări este cea a Electrica Muntenia SUD, companie care a intrat în portofoliul ENEL. În dosar, se reține că Enel a primit informații despre ofertele concurenților înainte ca Guvernul să anunțe câștigătorul privatizării.

„Cunoscând aceste cifre anterior deschiderii ofertelor, deci în afara cadrului procedural instituit, ENEL Spa. Italia, ca organizație internațională, în favoarea căreia a acționat Stamen Stantchev, a avut practic posibilitatea de a oferi un preț maxim. Dincolo de această consecință de ordin bănesc, controlul asupra unui domeniu strategic al economiei naționale, definit în acest sens în mod expres de legislația națională, a fost transferat în mod intenționat organizației internaționale prin acțiunea concertată și directă a oficialilor români, inc. Mucea Mihai Dorinel și înv. Sereș I.C”, susțin procurorii DIICOT care au instrumentat dosarul

Practic, anchetatorii arată că întreaga procedură de privatizare a fost viciată din cauză că informații confidențiale privind criteriile pe baza cărora va fi desemnat câștigătorul licitației, ofertele de preț avansate de companiile participante, au fost transmise către Stamen Stantcev, cetățean bulgar, și Vadim Benyatov, cetățean american.

La privatizarea Electrica Muntenia SUD s-au înscris la începutul anului 2006 opt companii. Dintre acestea, cinci urmau să fie selectate, iar una – ENEL – a fost aleasă drept câștigătoare a privatizării.

DIICOT spune că însuși ministrul Codruț Sereș a transmis informații despre prețurile avansate de competitorii ENEL, destinatarul acestor informații fiinde Stamen Stancev, care ulterior a pasat informațiile către ENEL. „În data de 28.03.2006, învinuitul Sereș I.C. a divulgat (transmis) inc. Stantchev Stamen, informații confidențiale (secret economic, comercial), clasificate „secret de serviciu” privind cifrele reprezentând sumele oferite de firmele selectate pentru achiziționarea pachetului de acțiuni de 67,5 % din capitalul social al S.C. Muntenia Electrica Sud S.A., societate comercială aflată în proces de privatizare”, se arată în rechizitoriu.

În vederea pronunțării Curții Supreme, în 3 decembrie, DIICOT a cerut pedepse cu închisoarea cu executare pentru toți inculpații. În acest dosar, statul nu s-a constituit parte civilă și nici nu a fost solicitată rezilierea contractelor de privatizare. Specialiștii consultați de gândul spun că este puțin probabil ca judecătorii să dispună rezilierea contractelor de privatizare, chiar dacă DIICOT spune că acestea au fost viciate.

Privatizarea Electrica Muntenia SUD-faza II: ENEL, acuzată că nu și-a respectat angajamentele

Compania italiană ENEL a plătit în 2007 395 milioane de euro pentru 67,5% din acțiuni și s-a angajat la investiții de 425 milioane euro în modernizarea Electrica Muntenia Sud. Investițiile urmau să fie făcute în termen de cinci ani. Curtea de Conturi a constatat în 2012 că ENEL nu ar fi investit cei 425 milioane euro, așa cum s-a angajat prin contract. ENEL a realizat un raport de audit care arată că în Electrica Muntenia SUD au fost făcute investiții, dar Curtea de Conturi susține că firma italiană nu a dovedit că banii au provenit din conturile companie italiene, astfel că inspectorii au concluzionat că ENEL nu și-a respectat anagajamentul contractual.

Analiza Curții de Conturi arată și că reprezentanții statului nu au depus toate eforturile să supravegheze ENEL și să se asigure că va investi cei 425 milioane euro în modernizarea Electrica Muntenia Sud. În opinia Curții, acest aspect reprezintă o încălcare a contractului de privatizare. „Nerespectarea de către vânzător a obligației contractuale de a urmări utilizarea prețului de subscriere plătit la finalizare, în scopul finanțării angajamentului anticipat de investiții”, se arată la capitolul „abateri” al raportului.

Mai departe, la capitolul „responsabili” îl găsim pe același Eugen Brădean, arestat de DNA în dosarul Hidroelectrica. Într-un răspuns trimis către Curtea de Conturi, acesta spune că Electrica nu poate evalua dacă ENEL și-a respectat angajamentele sau nu.

„SC Electrica SA nu deține informații suficiente pentru a putea afirma că societatea nu a utilizat Prețul de Subscriere ca sursă de finanțare a Angajamentului Anticipat de Investiții pe anii 2009 și 2010… și că nu a finanțat investițiile necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților Societății în conformitate cu legislația aplicabilă și aprobate de ANRE”, a transmis Eugen Brădean către Curtea de Conturi.

În 2012, Curtea de Conturi a precizat că Electrica nu a început demersurile pentru a colecta despăgubirile de la ENEL.

ENEL: Contractul de privatizare a fost respectat

În acest caz, ENEL a transmis către Electrica un raport de audit solicitat de compania italiană experților de la Ernst&Young. Acest raport de audit susține că ENEL și-ar fi respectat angajamentele contractuale. „Raportul de audit cu scop special din data de 29 iunie 2011 întocmit de Ernst&Youg Assurance Service SRL (auditorii SC ENEL Distribuție Muntenia SA) confirmă valorile investiționale în rețeaua de distribuție a energiei electrice în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010, în conformitate cu contractul de privatizare încheiat între SC Electrica SA și ENEL SA în data de 11 iunie 2007″, a arătat ENEL.

Cum vrea Niță vrea să modifice contractul cu ENEL

Guvernul a aprobat schimbarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia SUD. Mai precis, în contract se va modifica procedura prin care se vor judeca la Curtea de Arbitraj de la Paris. Dacă în cazul filialelor Dobrogea și Banat litigiile au fost judecate de un singur judecător, în cazul Electrica Muntenia SUD statul vrea ca dosarele să fie judecate de un complet de trei judecători.

Acestă modificare survine tocmai pentru că Electrica a pierdut procedurile de arbitraj în cazul privatizărilor filialelor Electrica Banat și Dobrogea.

Statul cere ENEL 900 milioane euro

Departamentul pentru Energie arată într-o notă de fundamentare că a transmis notificări de plată pentru penalități către ENEL în valoare de peste 830 milioane euro, la care se mai adaugă și dobânzi aferente de 375 milioane lei, adică aproape 900 milioane euro în total.

Procedura de notificare este prealabilă procedurii de arbitraj de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că Electrica urmează să demareze o astfel de procedură și în cazul privatizării Electria Muntenia SUD.

Contactată de gândul compania ENEL nu și-a prezentat până în acest moment punctul de vedere.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum s-a fotografiat Iulia Vântur cu tatăl lui Salman Khan de ziua lui: ”M-a făcut...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor