Prima pagină » Știri » Lovitură pentru Emil Constantinescu. USR vrea să desființeze institutul pe care îl conduce fostul președinte

Lovitură pentru Emil Constantinescu. USR vrea să desființeze institutul pe care îl conduce fostul președinte

Lovitură pentru Emil Constantinescu. USR vrea să desființeze institutul pe care îl conduce fostul președinte

Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat miercuri că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus în prezent de fostul președinte Emil Constantinescu, instituție despre care parlamentarul afirmă că este una dintre cele „născute de guvernele PSD ca să scurgă bani fără vreo noimă, în schimbul sprijinului politic”.

Bulai spune că Institutul Levantului beneficiază de un buget anual de peste un milion de euro de la buget și compară acest aspect cu situația altor instituții de cultură care chiar „există şi chiar fac lucruri pentru oamenii României”.

„20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au provenit, în 2018, din venituri proprii”, afirmă Bulai pe Facebook.

„Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător ştiinţific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)”, mai explică politicianul.

Potrivit lui Bulai, „doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor şi cercetărilor. Dintr-un milion de euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre proiecte”.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, money.ro scria despre un raport al Curții de Conturi referitor la situația institutului condus de Constantinescu: „Tot în ceea ce privește prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 s-au mai constatat stabilirea și acordarea eronată a unor drepturi de natură salarială, astfel:

– a fost încadrat prin detașare un salariat în funcția de consilier, cu un salariu lunar brut stabilit corespunzător unui grad superior decât cel corect;

– au fost angajate, prin detașare de la o societate comercială, două persoane care au beneficiat de drepturi salariale care exced nivelul de salarizare prevăzut de legea-cadru aplicabilă instituțiilor publice, nerespectându-se prevederile legale incidente” – acestea fiind doar câteva din abaterile constatate de Curtea de Conturi.

Autor

Citește și