Prima pagină » Știri » Lucia Varga: Ministerul Mediului este indiferent, nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

Lucia Varga: Ministerul Mediului este indiferent, nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

Lucia Varga: Ministerul Mediului este indiferent, nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

Lucia Varga, vicepreședintele PMP, acuză că Ministerul Mediului nu se preocupă de protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor din România.

„Anul acesta am văzut cu toții inundațiile și valurile de căldură care au avut loc în țara noastră. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, aceste fenomene se vor produce cu frecvență și amploare din ce în ce mai mare iar efectele vor fi devastatoare în viitor.

Mai mult ca oricând, gestionarea durabilă a pădurilor este esențială pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice astfel încât populația să facă fața fenomenelor meteorologice extreme”,

Lucia Varga spune că Guvernul ar trebui să asigure tranziția de la silvicultura axată pe exploatarea masei lemnoase pentru a avea beneficii economice, la silvicultura axată pe protecția, conservarea și exploatarea durabilă a padurilor în folosul cetățenilor.

„Guvernul ar trebui să pregătească un pachet legislativ și proiecte concrete prin care să se asigure tranziția de la silvicultura axată pe exploatarea masei lemnoase pentru a avea beneficii economice, la silvicultura axată pe protecția, conservarea și exploatarea durabilă a padurilor în folosul cetățenilor.

Pricipiul care stă la baza acestei reforme în silvicultură este trecerea de la vânzarea estimată a lemnului din padure la vânzarea măsurată din rampe și depozite, principiu aplicat în majoritatea țărilor europene. Aceasta ar înseamna o utilizare rațională a resursei de lemn și totodată ar contribui la reducerea tăierilor ilegale”, a mai precizat ea.

„Este necesară valorificarea superioară a lemnului cât mai aproape de locul de recoltare”

„De asemenea, este necesară valorificarea superioară a lemnului cât mai aproape de locul de recoltare pentru a aduce beneficii comunitatilor locale și a crea locuri de muncă într-o economie verde.

Totodată, este necesară extinderea suprafețelor de păduri și realizarea lucrărilor de refacere și regenerarea unor ecosisteme forestiere degradate. Prin aceaste măsuri se reduc emisiile de gaze cu efect de seră și se asigură materia prima necesară pentru o economie neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon”, spune vicepreședintele PMP.

Ministerul Mediului nu face nimic pentru protejarea și gestionarea durabilă a pădurilor

„S-a multumit doar să recunoască în PNRR necesitatea realizării reformei în silvicultură însă nu a inițiat și pus în dezbatere publică un pachet legislativ în acest sens. Neavând aprobată legislația prin care să se asigure realizarea reformei, nu pot fi pregatite nici proiectele prevăzute în PNRR.

Nepăsarea Ministerului Mediului va face ca cele 1,37 miliarde de euro din PNRR, Pilonul 1, Componenta 1.2, Impădurim România, să nu fie cheltuiți.

Prin urmare, nu vor fi realizate proiectele necesare reformării silviculturii românești, proiectele de împădurire a terenurilor degradate, investițiile în sistemele integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere.

Este știut fiind faptul că pădurile au rol de protecție împotriva inundațiilor și că acestea asigură oxigenul necesar vieții. Lipsa măsurilor de protecție și gestionarea necorespunzătoare a pădurilor va avea consecințe grave în viitor asupra cetățenilor care se vor confrunta cu schimbări climatice cu efecte devastatoare.

D-le Ministru, treziți-vă! D-le Ministru, protejați pădurile, nu condamnați generațiile viitoare prin nepăsarea dumneavastră!”

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele