Lucia Varga, vicepreședinte PMP: Miniștrii din Guvern se contrazic când vine vorba despre protejarea pădurilor din România
Vicepreședintele PMP Lucia Varga spune că miniștrii din Guvern se contrazic când vine vorba despre protejarea pădurilor din România.
Potrivit acesteia, Ministrul Mediului se opune Strategiei UE privind pădurile și spune că,, sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat”.
„Primul Ministru trebuie să facă publică care este poziția oficială a Guvernului”
„Pe de alta parte, Ministrul Investitiilor și Proiectelor Europene, Cătălin Ghinea, a trimis Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliența care prin componenta 2 – Împădurim România și protejăm biodiversitatea prevede ,,reformarea sistemului de management și a celui privind guvernanța în domeniul forestier prin dezvoltarea unei noi Strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente (Codul Silvic și legislație forestieră secundară)”‘ și pentru implementarea componentei 2 este propus un buget de 1,37 miliarde euro.
Primul Ministru trebuie să facă publică care este poziția oficială a Guvernului referitoare la protecția și gestionarea durabilă a pădurilor în România.
Ministrul Mediului greșește atunci când afirmă că ,, sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat”.
Dacă e așa, de ce avem tăieri ilegale, de ce nu există o politică de împăduriri, de ce proprietarii de păduri nu sunt sprijiniți să protejeze pădurea pentru generațiile viitoare, de ce se exportă buștenii și cheresteaua în loc ca masa lemnoasă să fie valorificată superior, de ce resursa de lemn nu este prelucrată cât mai aproape de locul de recoltare pentru dezvoltarea comunităților locale?
Exploatarea excesivă a pădurilor are consecințe dramatice asupra societății . Cele mai grave sunt schimbările climatice a căror efecte se văd: inundații, alunecări de teren sau secete și valuri de căldură. Atenuarea acestor fenomene prin protejarea pădurilor este o prioritate pentru UE și trebuie să fie o prioritate și pentru țara noastră.
Pentru aceasta este necesara o reformă consistentă în silvicultură care să cuprindă măsuri pentru protejarea pădurilor, extinderea suprafețelor împădurite, exploatarea durabilă a resursei de lemn prin trecerea de la vânzarea lemnului pe picior la vănzarea lemnului măsurat, valorificarea superioară a bustenilor și a cherestelei prin transformarea acestora în produse cu valoare adaugată, prelucrarea lemnului cât mai aproape de locul de recoltare pentru creerea de locuri de muncă, pentru dezvoltarea comunitaților locale și sprijinirea ca acestea să treacă la economia verde.
Am susținut aceste principii în calitate de ministru delegat pentru ape, păduri si piscicultura, le sustin și în prezent.” – este mesajul distribuit de Lucia Varga pe pagina sa de Facebook.