Lucian ONEA contestă ordinul de REVOCARE dat de Călin NISTOR, actualul șef al DNA

Publicat: 06 03. 2019, 13:48
Actualizat: 25 03. 2019, 19:17

Lucian Onea a contestat la Curtea de Apel București ordinul prin care șeful interimar al DNA, Călin Nistor, l-a revocat din funcția de procuror DNA Ploiești.

Un prim termen a fost stabilit de magistrații Curții de Apel București pe 12 martie.

Pe 15 ianuarie 2019, Secția pentru procurori a CSM a decis să admită cererea șefului interimar al DNA, Călin Nistor, de a-l revoca pe Lucian Onea din funcția de procuror DNA Ploiești.

 

 

Fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror Mircea Negulescu au fost audiați, la începutul anului, la Secția de anchetă a magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ei fiind cercetați pentru constituire de grup infracțional organizat. Mai exact, cei doi sunt acuzați că au constrâns anumiți martori să facă sesizări și tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o sesizare întocmită de către fostul deputat Vlad Cosma pe numele unui cetățean din Chișinău, Serghei Petruș. Vlad Cosma ar fi fost amenințat de către Lucian Onea că îi va întocmi dosar penal surorii acestuia, Andreei Cosma. Ulterior, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruș nu există.

Procurorii CSM au decis ca Lucian Onea, revocat de la DNA Ploiești, să își continue activitatea la structura de la care provine, adică la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, începând cu data de 16 ianuarie, întrucât el e vizat într-un dosar penal de constituire de grup infracțional.

 

 Surse judiciare au declarat, tot în ianuarie, pentru Mediafax, că Secția pentru procurori a CSM a respins solicitarea procurorul-șef adjunct al Secției de anchetă a magistraților Adina Florea de arestare a fostului șef DNA Ploiești Lucian Onea și a fostului procuror Mircea Negulescu.

„Nu pot să spun eu ce aviz a dat CSM, dar pot să spun două lucruri: nu au imunitate, deci sunt cetățeni care au același drepturi ca noi toți și sunt toți egali, cum li s-a cerut la politicieni și oameni de afaceri și la oameni simpli arestarea, și ei beneficiază de același tratament. În cazul Alinei Bica, doamna Kovesi s-a prezentat personal la CSM să ceară avizul de arestare și a durat o oră. Bănuiesc că și CSM știe cum știe toată țara ce s-a întâmplat cu acești procurori”, a declarat Andreea Cosma, la sediul Parchetului General.

Cosma a mai precizat că s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a depune o plângere, la Secția de anchetare a magistraților, împotriva a trei procurori de la DNA Ploiești.

„Am făcut altă plângere penală, în care am calitatea de persoană vătămată împotriva a trei procurori care au contribuit la întocmirea rechizitoriului meu, cu care mă judec la Înalta Curte, și a experților care au calculat prejudiciul. Savu Alfred, Lucian Onea și Mircea Negulescu, plus doi experți”, a mai spus Andreea Cosma.

 

Este vorba despre rechizitoriul din dosarul Ciuperceasca. Andreea Cosma a fost condamnată, în 4 decembrie 2018, de instanța supremă, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Ciuperceasca”. DNA Ploiești a trimis-o în judecată pentru fapte comise în 2015, când Cosma era notar, iar decizia nu e definitivă.

Deputatul a fost trimis în judecată, de către DNA Ploiești, în anul 2015, în dosarul privind vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca, ce a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni, după schimbul de terenuri cu MApN. În același dosar, au mai fost deferiți justiției fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Florin Anghel și un fost director al Parcului Industrial Plopeni.

DNA a precizat, la acel moment, că Andrea Cosma, notar public la momentul comiterii faptelor, ar fi înstrăinat mai multe imobile din cadrul Ciuperceasca, fără a respecta dispozițiile legale privind achizițiile.

 

Procurorii susțin că vânzarea terenurilor la un preț cu mult sub valoarea lor reală a fost făcută de Dănuț Cornea la îndemnul președintelui Consiliului Județean Prahova de la acea dată, Florin Serghei Anghel, care, depășindu-și competențele legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea era împuternicit să vândă integral activul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, așa cum era prevăzut în procedurile legale.

Conform anchetatorilor, în derularea acestor tranzacții cei doi au fost ajutați de către notarul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, care a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova atât înainte de mandatul lui Florin Anghel, dar și după încheierea mandatului acestuia, în 2008.

 

Adina Florea a cerut arestarea procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu, în dosarul aflat pe rolul Secției de anchetare a magistraților, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror Mircea Negulescu au fost audiați la Secția de anchetă a magistraților din cadrul Parchetului General, după ce, joi, alți procurori din cadrul filialei au fost de asemenea audiați.

Aceștia, alături de alți procurori de la DNA Ploiești, au fost informați că sunt cercetați și pentru constituire de grup infracțional organizat.

 Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt acuzați că au constrâns anumiți martori să facă sesizări și tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

 

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o sesizare întocmită de către fostul deputat Vlad Cosma pe numele unui cetățean din Chișinău, Serghei Petruș. Vlad Cosma ar fi fost amenințat de către Lucian Onea că îi va întocmi dosar penal surorii acestuia, Andreei Cosma. Ulterior, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruș nu există.

 Procurorul șef adjunct DNA Călin Nistor, care asigură conducerea Direcției, a trimis, joi, Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror DNA Ploiești pentru Lucian Onea și cereri de încetare a activității pentru încă trei procurori de la aceeași structură, respectiv Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu și Răileanu Elena Cerasela.