Prima pagină » Știri » Lucinschi spunea că tatăl său și șeful Procuraturii R. Moldova au făcut „combinația” pentru Horpoș

Lucinschi spunea că tatăl său și șeful Procuraturii R. Moldova au făcut „combinația” pentru Horpoș

Lucinschi spunea că tatăl său și șeful Procuraturii R. Moldova au făcut
Sergiu Lucinschi îi spunea lui Alexandru Horpoș, de la care a cerut patru milioane de euro pentru soluții favorabile în dosare DIICOT, că tatăl său, fostul președinte moldovean Petru Lucinschi, și șeful Procuraturii Republicii Moldova sunt implicați în "combinație", potrivit unor documente ale DNA.

Instanța supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, și arestarea preventivă a ofițerului de poliție de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de șantaj și trafic de influență. În același dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriți penal pentru complicitate la șantaj.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), obținute de MEDIAFAX, Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, se folosea de numele tatălui său și de cel al șefului procuraturii din acest stat pentru a-l asigura pe omul de afaceri Alexandru Horpoș de intervenția sa la procurorul DIICOT Remus Jurj, care instrumenta două dosare în care Horpoș era vizat.

„Denunțătorul i-a explicat inculpatului Lucinschi Sergiu că el are conturile și imobilele puse sub sechestru și că aceste măsuri ar trebui ridicate pentru a face rost de banii solicitați, replica inculpatului Lucinschi Sergiu fiind în sens pozitiv. Într-o întâlnire ulterioară, inculpatul Lucinschi Sergiu a afirmat că tatăl său a făcut toată «combinația» (tatăl său fiind numitul Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova), și că el va merge la Chișinău pentru a mai vorbi cu acesta, iar că de luni «îi va da semne procurorul» (Remus Jurj, urmărit penal în acest dosar, n.r.)”, noteză procurorii DNA în documentele citate.

Anchetatorii au inclus în documentele dosarului și un mesaj sms cu conținut amenințător, trimis în 16 februarie de Sergiu Lucinschi: „Adi, saluti! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am și eu o limită, te rog să nu-ți bați joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine”. O zi mai târziu, Lucinschi și Horpoș s-ar fi întâlnit din nou, iar discuția a vizat aceleași aspecte legate de remiterea sumei de bani cerute, care reprezenta practic o condiționare a retragerii plângerii penale formulate de Lucinschi la DIICOT. La această întâlnire, Sergiu Lucinschi ar fi exercitat o presiune mai accentuată asupra lui Horpoș, care, la rândul său, ar cerut încă o dată să primească „un semn”.

Întrebat de Alexandru Horpoș despre motivele pentru care i-a făcut plângere penală la DIICOT, Sergiu Lucinschi l-a asigurat că o va „șterge”, cu condiția ca și Horpoș să facă un pas, arătând că nu are nevoie „de sângele lui”.

În documentele citate se mai arată că, în 19 februarie, Alexandru Horpoș a mers la DIICOT, fiind chemat de procurorul de caz Remus Jurj, cu care însă nu a discutat despre dosarul în care este inculpat, ci pentru a-i spune acestuia de ce a fost anterior la DNA. Procurorul Jurj i-ar fi spus lui Horpoș că într-o agendă a omului de afaceri, ridicată la perchezițiile din decembrie 2014, a găsit însemnări cu numele unor persoane, printre care și numele „Jurj”, lângă însemnarea „DNA”.

„Explicațiile date de denunțător se pare că l-au liniștit pe procurorul Jurj-Tudoran Remus, Horpoș Alexandru arătându-i că a fost la un procuror DNA pentru a da relații într-o cauză privind un director din Primăria Capitalei și pentru a formula o plângere privind unele lucrări la DN6”, se mai arată în documentele citate.

Ulterior, în 6 martie, Horpoș fost chemat de procurorul Remus Jurj pentru prelungirea măsurii controlului judiciar în dosarul Straco. Cu acea ocazie, conform înregistrării discuției purtate în mediul ambiental, Remus Jurj a adus în discuție faptul că are în lucru și dosarul având ca obiect plângerea penală formulată de Petru Lucinschi (Genesis).

„Partea respectivă va sta tot timpul cu cerere pe noi să-i comunicăm stadiul dosarului, de ce nu am făcut, de ce nu am luat măsuri asigurătorii … dacă se susține plângerea, se preconizează cumva măsurile care se impun pe … așa. Dar, pe de altă parte, nici dumneavoastră să nu aveți un … un afront împotriva persoanei respective ca nu cumva să … eu aș avea un alt interes în cauză”, conform documentelor citate.

Anchetatorii susțin că aceste afirmații au fost percepute de denunțătorul Alexandru Horpoș ca o presiune exercitată asupra sa pentru a-1determina să răspundă solicitărilor formulate de Sergiu Lucinschi.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de șantaj și trafic de influență, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj și Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la șantaj.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-a constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoș să îi dea patru milioane de euro, pentru a-și retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni, printre care și gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe același om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Alexandru Horpoș a fost arestat la domiciliu în decembrie 2014, în dosarul DIICOT în care este cercetat și Dan Besciu, asociat și administrator la Euroconstruct 98 Trading, pentru fapte de evaziune, spălare de bani și delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus atunci măsura arestului la domiciliu pentru Dan Besciu, asociat și administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcții Feroviare SRL, Alexandru Horpoș și Vlad Ionel Vameșu, asociați și administratori ai SC Straco Group SRL. Ulterior, în ianuarie 2015, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită pentru Horpoș și ceilalți trei inculpați cu controlul judiciar.

Remus Jurj este procuror în cadrul Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și a celor contra pieței de capital din DIICOT.

El a fost, în 2006, delegat în funcția de procuror-șef al DIICOT și a ocupat și funcția de procuror șef al Biroului de combatere a spălării banilor.

Potrivit declarației de avere din 2013, procurorul Remus Jurj are o garsonieră în Capitală, al cărui titular este soția sa, și un autoturism Fiat din 2007. Procurorul are depozite în valoare totală de 76.000 de lei și datorii de 65.000 de euro.

În anul fiscal anterior declarației de avere, Remus Jurj a obținut venituri de 124.822 de lei din salariul de procuror DIICOT, iar soția sa a avut venituri de peste 74.000 de lei de la Consiliul Concurenței, precum și 3.600 de lei din închirierea garsonierei.

Citește și