LUCRĂRI DE 350 MILIOANE DE EURO pentru îmbunătățirea rețelei de canalizare a râului DÂMBOVIȚA

Publicat: 26 07. 2012, 15:46
Actualizat: 02 08. 2014, 09:04

Peste 350 milioane de euro din fonduri europene vor fi folosiți pentru lucrările de consolidare a casetei râului Dâmbovița, reabilitarea rețelei de canalizare și a principalelor canale colectoare, potrivit unui protocol tripartit încheiat între municipalitate, ministerul Mediului și „Apele Române”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, și ministrul Mediului, Rovana Plumb, precum și reprezentanți ai Administrației Naționale „Apele Române” au semnat, joi, un protocol de colaborare prin care vor fi finanțate lucrările de îmbunătățire a rețelei de canalizare, de reabilitare a principalelor canale colectoare ale râului Dâmbovița, cu implicații directe și pentru stația de epurare de la Glina.

Valoarea proiectului este de 353 de milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene prin Programul Operațional Sectoria pentru Mediu Axa 5.

„Lucrările constau în consolidarea castei râului Dâmbovița, Lacul Morii și zona Tânganu. Trebuie să vă imaginați faptul că râul Dâmbovița este exact ca un canal deschis în care nu mai are loc drenajul natural. Prin aceste lucrări hidrotehnice se rezolvă drenajul aluviunilor prezente în acest râu”, a declarat ministrul Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, după semnarea protocolului.

Minsitrul Mediului a precizat că, astfel, canalul principal colector al râului Dâmbovița va funcționa la capacitate maximă atunci când în București se înregistrează căderi abundente de apă.

Primarul Sorin Oprescu a precizat că trebuie reparate zonele prin care apa se infiltrează în caseta principală de sub râul Dâmbovița.

Potrivit primarului, costul acestor lucrări „este foarte mare și din bugetul Primăriei Municipiului București nu s-ar fi putut realiza curând asemenea lucrări”.

Sorin Oprescu a mai precizat că aceasta este „o primă reușită de la momentul schimbării unui macaz politic”.

Banii vor fi accesați în două etape, prima dintre tranșe fiind de 258 de milioane de euro, cea de-a doua de 95 de milioane de euro.

Ministrul Mediului și Pădurilor a arătat că până la sfârșitul lunii septembrie 2012 cererea de finanțare pentru prima tranșă va fi trimisă la Bruxelles, ministrul precizând că este vorba de operațiuni juridice normale pentru un asemenea proiect.