Lucrări de reabilitare la nouă școli, reparațiile finalizate la toate unitățile din Capitală

Publicat: 12 09. 2014, 17:55
Actualizat: 29 10. 2014, 15:50

Primăria Sectorului 1 are în administrare 79 de unități de învățământ preuniversitar: 20 de grădinițe, 28 de școli gimnaziale, 26 de licee și colegii și cinci școli gimnazile speciale.

În acest an, au fost efectuate lucrări de reparații curente la toate unitățile, acestea fiind finalizate în proporție de 100 la sută.

Tot în acest an au fost demarate lucrări de investiții care urmează să fie finalizate în cursul anului 2015, la Școala Gimnazială nr. 162, Grădinița nr 162, unde se mansardeză clădirea existentă și se construiește un corp nou, la Colegiul Tehnic „Ion Mihalache”, la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, unde se construiește un corp nou de clădire, și la Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță”, unde se extinde sala de sport.

De asemenea va rămâne în șantier și Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”, unde au fost continuate în 2014 lucrările de consolidare și reabilitare funcțională a căminului de băieți, urmând ca acestea să fie terminate în primăvară.

Toate unitățile de învățământ aflate în administrarea Primăriei Sectorului 1 sunt dotate cu butoane de panică conectate la dispeceratul Poliției Locale, timpul de răspuns al echipelor de intervenție fiind de maxim 7 minute.

De asemenea, administrația locală a montat zeci de camere de supraveghere în aproape jumătate din școlile și liceele din sectorul 1 care asigură monitorizare permanentă. Camerele supraveghează permanent accesul, zonele de recreere și perimetrul exterior al unităților de învățământ și sunt racordate la dispeceratul central al Poliției Locale.

Pentru anul școlar 2014 – 2015, în grădinițele din sectorul 1 sunt 1.174 de locuri la program normal și 4.537 de locuri la program prelungit, numai în acest an fiind create peste 400 de locuri noi.

Rețeaua de învățământ din sectorul 2 cuprinde 85 de unități din care 20 de grădinițe, 23 de licee, colegii și grupuri școlare, 32 de școli generale, două școli de muzică și artă și opt școli speciale.

În această vară, toate unitățile de învățământ au beneficiat de lucrări de igienizări și reparații, care au fost finalizate în 10 septembrie.

În schimb, va rămâne în șantier Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, pentru lucrări de consolidare și reabilitare realizate din fonduri europene, un proiect inițiat și implementat de Primăria Sectorului 2.

Alte două unități de învățământ din sectorul 2, Școala Generală nr. 173 și Centrul Special nr. 3, sunt ultimele la care încă se efectuează lucrări în programul de reabilitare al Primăriei Municipiului București, derulat cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

În sectorul 3, se află în administrarea autorității locale 71 de unități școlare, dintre care 29 de școli generale, o școală specială, o școală gimnazială de arte, 14 licee și 26 de grădinițe.

Pe tot parcursul verii s-a făcut igienizare în toate unitățile de învățământ.

De asemenea, în cinci școli și în două licee au fost executate lucrări de modernizare care au constat în zugravire, înlocuirea pardoselii vechi și a lemnăriei, precum și refacerea grupurilor sanitare prin schimbarea instalațiilor sanitare, a gresiei și a faianței și a obiectelor sanitare. Tot în aceste unități de învățământ au fost schimbate mobilierul și corpurile de iluminat și au fost înlocuite tablele clasice, pe care se scria cu cretă, cu cele din sticlă.

Toate contractele de execuție a reparațiilor de la unitățile de învățământ preuniversitar din acest sector au termen de finalizare înainte de 15 septembrie, au mai precizat reprezentanții primăriei.

Pe teritoriul sectorului 4 se află 72 de unități de învățământ. Dintre acestea, pentru 50 s-au contractat lucrări de reabilitare și igienizare în valoare de 4.308.000 de lei. Lucrările au fost finalizate la 40 de unități, la celelalte 10 având termenul de finalizare în 13 septembrie ora 24.00.

Lucrările au inclus reabilitarea clădirilor, reparații la branșamente, înlocuirea a acoperișului și a tâmplăriei acolo unde a fost cazul, înlocuirea instalațiilor sanitare și a pardoselilor precum și instalarea de centrale termice. Totodată, acolo unde situația a impus, mobilierul deteriorat a fost înlocuit cu unul nou.

Potrivit primăriei, în toate unitățile de învățământ de pe raza sectorului 4, bibliotecile vor fi dotate cu televizoare, urmare a unui protocol încheiat cu un operator de telefonie.

Și în sectorul 5, reprezentanții primăriei spun că niciuna dintre cele 57 de unități de învățământ nu va intra în noul an școlar cu lucrări în curs, precizând că la cele 23 de grădinițe, 24 de școli, nouă licee și o școală specială au fost desfășurate lucrări de salubrizare, reparații și întreținere pe parcursul ultimelor două luni.

În Sectorul 6 sunt 66 de unități de învățământ, dintre care 14 licee, 27 de școli generale și 25 de grădinițe.

Potrivit reprezentanților primăriei, imediat după aprobarea bugetului și după ce condițiile atmosferice au devenit favorabile, au fost începute lucrări de reparații și igenizări în unitățile de învățământ de pe raza sectorului. Aceștia au mai precizat că toate unitățile de învățământ vor avea lucrările terminate în interior, putând să mai rămână eventual la exterior.

În luna octombrie, se va deschide o nouă grădiniță în cartierul Militari, care va găzdui opt grupe de copii și va funcționa cu program prelungit. Pentru realizarea clădirii acesteia, în incinta Școlii Gimnaziale nr.142, Consiliul Local Sector 6 a alocat, anul trecut, suma de 4.400.000 de lei.

În grădinițele din acest sector există în prezent aproximativ 7.725 de locuri pentru preșcolari.

În programul de reabilitare cu finanțare BEI a școlilor și grădinițelor din Capitală, sunt incluse 100 de unități, la 98 dintre ele lucrările fiind finalizate. Acestea includ consolidarea clădirilor și noi dotări, printre care sisteme de monitorizare video în interior și exterior.

Totodată, au fost modernizate și reechipate laboratoarele IT, în 86 de unități au fost reechipate și laboratoarele de fizică, biologie și chimie, iar în 35 de școli au fost amenajate cantine și semiinternate.

Programul de reabilitare derulat de Primăria Municipiului București cu Banca Europeană de Investiții are o valoare de 233,58 milioane de euro, din care 112,2 milioane de euro sunt bani proveniți prin finanțarea BEI, iar 121,38 milioane de euro provin din surse locale.

Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro