Ludovic Orban a vizitat șantierul de reabilitare a Cazinoului din Constanța. Lucrările de consolidare și restaurare, un proiect de anvergură al CNI

Publicat: 23/07/2020, 15:25
Actualizat: 23/07/2020, 18:10

Premierul Ludovic Orban, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și Manuela Pătrășcoiu – directorul general al CNI – au verificat, astăzi, stadiul lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța, unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe litoralul Mării Negre. Obiectivul se află în implementare la Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea MLPDA.

Contractul de la CNI vizează cele mai ample lucrări de renovare și recondiționare de până acum a acestei clădiri emblematice de la malul Mării Negre. Investiția de 56,6 milioane de lei va fi finalizată în a doua jumătate a anului 2022 și va fi ulterior predată primăriei Constanța.
Va fi o clădire bijuterie, la dispoziția tuturor romanilor, care nu va funcționa ca un cazino, ci ca un adevărat centru cultural cu sală de spectacole, spații expoziționale, spații pentru simpozioane etc. Va fi o clădire de patrimoniu de a cărei frumusețe să vor bucura toți românii și nu numai.

Lucrările de consolidare și restaurare ale Cazinoului din Constanța reprezintă un proiect de anvergură al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Pătrășcoiu, director general al CNI SA, spune bijuteria arhitectonică va fi cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre.

”Am așteptat acest moment încă din anul 2011, de când am preluat acest proiect și CNI își ia acum angajamentul ca, la sfârșitul lucrărilor, să predea cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre”, a afirmat Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții – societate care funcționează sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice -, prin intermediul căreia sunt realizate lucrările de consolidare și reabilitare.

”Vom urmări îndeaproape derularea lucrărilor și fiecare etapă din acest proiect, astfel încât, la sfârșitul lucrărilor, să putem preda cea mai frumoasa clădire de pe întreg litoralul Marii Negre. Constructorii vor avea parte de tot sprijinul nostru pentru ca lucrările sa fie finalizate în termenul contractual asumat”

Manuela Patrășcoiu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii S.A.

Ludovic Orban: ”Romania are foarte multe clădiri emblematice, așa cum este și clădirea superbă a Cazinoului”

În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare desfășurate prin Compania Națională de Investiții, Cazinoul din Constanța va fi redat circuitului public și astfel va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor: volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară.

”Romania are foarte multe clădiri emblematice, așa cum este și clădirea superbă a Cazinoului. Din păcate, în ultimii ani a fost lăsată în paragină și presupune foarte multe intervenții care sunt necesare. S-ar putea scrie și o carte cu ce s-a găsit aici, cu diferitele consecințe ale delăsării. Obiectivul nostru e că această clădire sa fie redată constănțenilor în termen stabilit, în mai 2022”, a declarat Ludovic Orban.

Astfel, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, putând găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri.

Cazinoul din Constanța va redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională

Durata estimativă pentru realizarea proiectului ”Consolidare și restaurare Cazino Constanța” este de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție).

Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România sunt realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 111.553.449,35 lei.

În vederea punerii în siguranță a obiectivului de investiţii se propune realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și a celor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

  • reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a orașului și pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturală și istorică excepțională;
  • adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare;
  • revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal şi vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 – 2018;
  • actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare