Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară, la Digi 24, că autoritățile vor fi obligate să introducă restricții locale, dacă într-o anumită zonă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus / zi.
„Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsura. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate, să spun peste 1.200, deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.
Prim-ministrul a mai precizat că aproximativ 1.000 de pacienți confirmați cu Covid-19 s-au externat, în urma vidului legislativ. El a explicat ce se va întâmpla cu aceștia, după adoptarea legii carantinei, care intră în vigoare marți, 21 iulie.
„Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată să emită deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul Sănătăţii să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi în acelaşi timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”, a răspuns premierul, întrebat fiind dacă cei care s-au externat la cerere vor fi duşi din nou în spital.
Ludovic Orban a precizat că 972 de persoane confirmate cu coronavirus s-au externat la cerere, dar au existat şi persoane cu test pozitiv care nici măcar nu s-au internat.
„Evident, pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă, se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu. Şi, în mod clar, de acum încolo se aplică legea. Persoanele care vin cu simptome la spital, pot fi internate 48 de ore, până la diagnosticare, după care se vor aplica prevederile legale, de asemenea, se va putea dispune izolarea la domiciliu, dacă nu se va putea face tratarea persoanei la spital. De asemenea, vom putea impune izolarea la domiciliu pentru toţi cei care au intrat în contact cu persoanele infectate prin decizii ale angajaților din DSP-uri. De asemenea, am avut o discuţie cu domnul Ministru Tătaru (ministrul Sănătății-n.r.), practic să ceară fiecărei DSP necesarul de personal, pentru că acem avem posibilitatea de a utiliza pârghia detaşării şi în felul acesta putem să întărim DSP-urile”, a completat premierul.
Acesta a precizat că au fost crescute organigramele cu .1000 de oameni pentru toate DSP-urile şi tot cu 1.000 de oameni la Ambulanţă.
„Îmi este foarte greu de făcut o evaluare pentru că nimeni nu ştie ce au făcut oamenii. Dacă au stat acasă, cuminţi, nu au intrat în contact cu alţii, riscul de răspândire al bolii nu a existat. Dacă, în schimb, dacă, deşi diagnosticaţi pozitiv, au ieşit din izolare şi au intrat în contact cu alte persoane, atunci există un risc epidemiologic mare de răspândire a virusului de către aceste persoane. Aici atrag atenţia că, dacă se demonstrează că o persoană diagnosticată pozitiv a ieşit din starea de izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitivă, asta înseamnă infracţiune”, a comentat premierul impactul pacienţilor care s-au externat la cerere, deşi erau confirmaţi cu coronavirus, asupra persoanelor neinfectate.
Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la un post de televiziune, că ministrul de Interne, Marcel Vela, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, nu s-au contrazis pe tema locurilor la terapie intensivă pentru pacienții infectați cu Covid-19.
„Nu s-au contrazis. Domnul ministru l-a chemat pe domnul secretar de stat Arafat să dea detalii despre locurile de la ATI”, a spus Orban, la Digi 24.
El a precizat că în spitalele COVID sunt 840 de locuri la terapie intensivă. Premierul a adăugat că, după adoptarea legii carantinei și izolării, care include și posibilitatea detașării medicilor, vor fi aduse mai multe cadre medicale acolo unde sunt mai mulți pacienți. Acest lucru va fi făcut fie pe bază de voluntariat, fie prin detașare, a spus Orban.
„Nu e suficient să ai paturi cu ventilatoare, cu injectomate, trebuie să ai cadrele medicale. Iar aceste locuri la ATI sunt împărțite în toată țara”, a afirmat el.