Prima pagină » Știri » Ludovic Orban, declarații de ultimă oră: Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Cum justifică premierul măsurile privind piețele care sunt în spații închise?

Ludovic Orban, declarații de ultimă oră: Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Cum justifică premierul măsurile privind piețele care sunt în spații închise?

Ludovic Orban, declarații de ultimă oră: Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Cum justifică premierul măsurile privind piețele care sunt în spații închise?
(FOTO: Mediafax Foto / Alexandru Dobre)

Premierul a vorbit, duminică seară, la B1 TV despre evoluația epidemiei de coronavirus din România, despre noile măsuri anti-COVID-19 care intră în vigoare de luni

Mai mult, prim-ministrul a avertizat  cu privire la suprasaturarea sistemului de sănătate, în condițiile în care noile cazuri de Covid sunt în creștere

Ludovic Orban: ”Suntem într-un punct critic. Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical”

”Suntem într-un punct critic și oamenii trebuie să înțeleagă. Fiecare om care se îmbolnăvește e supus unui risc. Noi trebuie să avem ca obiectiv constant reducerea numărului de infectări. Protejarea sănătății și a vieții oamenilor e un obiectiv fundamental în activitatea noastră. Există un risc foarte mare de suprasaturare a sistemului medical. Noi am luat măsuri permanent pentur creșterea numărului de locuri în spitale, la secțiile ATI, și luăm în continuare măsuri, dar putem atinge o limită. Limita e mai ales de personal. E și o limită de rezistență umană. La un număr așa mare de cazuri, foarte mulți obosesc”.

Cum justifică premierul măsurile privind piețele care sunt în spații închise

Despre măsuri suplimentare privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, premierul spune că erau absolut necesare, în urma evaluărilor specialiștilor. Justificarea pentru decizia unor astfel de măsuri este aceea că respectivele  controale din piețe nu au avut efect asupra scăderii numărului de cazuri. Premierul a explicat care sunt criteriile potrivit cărora producătorilor le este permis accesul în supermarketuri, subliniind că investițiile în sprijinul acestora este necesar. În acest sens, se vor construi centre regionale.

”Controalele din piețe nu au dus la un rezultat”

”Aceste măsuri erau absolut necesare. Am ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii. Piețe închise… Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea consumatorului să-și aleagă de unde vrea marfa, din supermarket sau din piață. Producătorii trebuie sprijiniți în aceesul către piață. În supermarketuri se vând produse românești care respectă minime standarde. Ca să ajungi în supermarket, nu poți să te duci tu, ca producător individual, că supermarketurile cer sortar, ambalare, marcare, o anumită cantitate. Aici trebuie făcute investiții în spirjinul producătorului, să poată ajunge pe piață.Vor fi construite centre regionale pentru a face aceste activitți care individual se pot face foarte greu. Asta e realitatea. Există o cultură a asocierii”. 

Premierul a declarat că piețele sunt supendate pentru o perioada de 30 de zile, fiind analizată în această perioada evoluția pandemiei. De asemenea, șeful Executivului și-a cerut scuze pentru inconvenintele create, însă scopul principal este reducerea riscului de contaminare, publicul țintă fiind cel vârstnic.

”Nu se închid piețele”

”Am solicitat prefecților să discute cu primarii și să pună la punct măsuri, ca să ne asigurăm că producătorii români au unde să-și vândă marfa, iar oamenii să-și poată cumpăra produsele românești, proaspete, în continuare. Nu se închid piețele. Se suspendă o perioadă de 30 de zile. Vedem cum evoluează pandemia în perioada asta. Se suspendă activitatea în piețele care sunt în spații închise. Ele nu sunt bine amenajate, nu au ventilație, nu se pot respecta normele de protecție sanitară. Mulți din consumatori și din vânzători sunt, în general, oameni mai în vârstă, care sunt mult mai vulnerabili riscului de a dezvolta forme severe ale bolii COVID. Deja sunt amenajări. Am vorbit cu peste 100 de primari. Au explicat ce fac fiecare. Am discutat detalii. Cer scuze încă o dată pentru inconvenientele pe care le creăm printr-o astfel de măsură, dar măsura în sine își propune să păstreze la minim riscul de contaminare, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. E un inconvenient pe o perioadă limitată”.

După discuții cu premierul Ludovic Orban, numeroși primari au luat măsuri pentru amenajarea unor piețe volante sau pentru organizarea tarabelor în spațiu deschis.