Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, la 6 luni de la învestirea Guvernului pe care îl conduce, că Executivul a avut o abordare preventivă în ceea ce privește măsurile împotriva epidemiei de coronavirus și că multe măsuri au fost luate înaintea altor țări. Premierul a mai spus și că România nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare.
„România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri strategice. Structurile de sănătate publică, DSP-uri, spitale, nu au fost pregătite să facă față unei astfel de provocări. Am avut nevoie de o evoluție permanentă în toate domeniile. Am avut o abordare preventivă. Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri, înainte să existe avertismente care să forțele guvernul sa ia astfel de măsuri”, a spus premierul.
Acesta a spus că primul caz diagnosticat în România a fost în 26 februarie și a comparat evoluția cu cea din Spania, care în aceeași dată avea 3 cazuri de persoane infectate.
„Astăzi în Spania sunt 247.000 cetățeni diagnosticați pozitiv, în România sunt 13.000, o diferență uriașă, care arată că măsurile severe au produs efecte și mai ales comportamentul cetățenilor a determinat o reducere a răspândirii virusului”, a spus Ludovic Orban, care a menționat că în timp ce în România sunt peste 800 de decese, în Spania numărul acestora a depășit 25.000. „În România sunt 4,1 decese la suta de mii de locuitori”, a mai spus șeful Executivului.
Acesta a precizat că în acest moment sunt în țară 60 de centre de testare, iar capacitatea este de 11.000 de teste zilnic. Potrivit premierului, sunt în curs de acreditare 17 noi centre, iar obiectivul este creșterea capacității de testare la 15.000 pe zi.
Prim-ministrul Ludovic Orban a vorbit și despre eliminarea restricţiilor, după data de 15 mai. Totul se va face în mod gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, potrivit acestuia.
„Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor”, a precizat Ludovic Orban.
„În ceea ce priveşte tratamentul pentru COVID, am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare şi am făcut şi în acest sens eforturi de a găsi toate mijloacele pentru a achiziţiona tratamentele cu Plaquenil, Kaletra şi alte tratamente necesare. De asemenea, în urma unei donaţii, punem la punct sistemul de donare de sânge de la pacienţi vindecaţi pentru obţinerea de plasmă, prin cele trei plasmografe care au fost donate către Ministerul Sănătăţii şi, la ora actuală, putem să spunem că lucrurile sunt foarte bune, că nu avem lipsă în privinţa niciunuia dintre medicamentele necesare pentru tratarea COVID”, a declarat Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Șeful Executivului a subliniat că politicile aplicate de Guvern în privinţa exportului de medicamente şi-au dovedit efectul.
„De asemenea, am luat măsuri care nu au fost populare, dar care şi-au dovedit efectul, am interzis exportul paralel de medicamente, de asemenea, am interzis exportul unor echipamente şi dispozitive necesare în bătălia COVID şi, de asemenea, şi pentru alte categorii de medicamente pentru care exista risc de a se ajunge într-o situaţie de penurie, măsură care şi-a dovedit efectele”, a mai punctat premierul.
Principalele declarații ale premierului:
- Astăzi se împlinesc șase luni de la învestirea acestui Guvern (6 noiembrie 2019)
- România nu a fost pregătită pentru a se confrunta cu acest pericol. Nu am avut stocuri de medicamente și echipamente. Multe spitale și Direcții de Sănătate Publică (DSP) la fel.
- Am avut nevoie de o permanentă evoluție, pentru a îmbunătății situația, încă de la începutul crizei.
- Guvernul a luat măsuri înainte ca alte țări să ia asemenea măsuri sau înainte să existe avertismente ca să ne forțeze să le luam
- Guvernul a început bătalia înainte ca președintele să instituie starea de urgență
- Am luat măsuri înainte să înceapă pandemia în China, cum ar fi carantina și izolarea la domiciliu, care au stârnit critici
- Am insituit măsuri de suspendare a zborurilor și a cursurilor și multe alte măsuri privite atunci cu oarecare neîncredere, dar au condus la un rezultat eficient în bătalia autorităților cu această provocare.
- Măsurile luate au produs efecte, dar mai ales comportamentul responsabil al cetățenilor a dus la evitarea răspândirii virusului în România
- A trebuit sa ne mobilizăm și să luăm măsuri din mers, să întărim capacitatea instituțiilor implicate în lupta împotriva Covid-19.
- S-a făcut un efort diplomatic uriaș, ca să putem efectua contractele pentru materiale și echipamente și am reușit să depășim cu succes criza. Acum, lucrurile sunt sub control. Ba am ajuns chiar în posibilitatea să susținem și alte țări, cum ar fi ajutorul pentru Republica Moldova. Romania chiar a ajuns un hub, în acest sens. Am ajutat Italia și Spania.
- Capacitatea de testare. Am plecat de la câteva sute de teste. Astăzi sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 teste/zilnice. Alte 17 centre sunt aproape de creditare. Vrem să ajungem la peste 15.000 de teste/zi, și nu din acelea rapide, ci Real Time PCR, cu precizie de 100%.
- A fost un efort în condiții dificile
- Nu mi-am dorit niciodată să fiu pus în situața ca premier să impun restricții cetățenilor, dar toate deciziile au fost luate pentru sănătatea românilor.
- Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru acele restricții a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic. Pentru fiecare ridicare vom aștepta aproximativ 15 zile, pentru a vedea efectele.
- Vom elabora un set de reguli în ceea ce privește transportul public, unul în ceea ce privește activitatea care se defășoară în birouri. Obiectivul nostru a fost să afectăm cât mai puțin economia în timpul acestor restricții. Nu s-a închis niciunul dintre șantiere.
- Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic
- Somajul tehnic asigură repornirea economiei. Pentru prima perioadă de plată a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați.
- Despre măsura suspendării plății ratelor la credite, pe o perioadă de până la 9 luni – adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă. M-am uitat și în nicio țară nu este așa. Este vorba de peste 200.000 de persoane fizice și juridice care au solicitat suspendarea ratelor.
- Am luat și măsuri mai puțin vizibile. Am ridicat presiunea de pe cetățeni în privința plăților taxelor și impozitelor locale cu bonificațiile care sunt stabilite de Consiliile Locale, prorogând termenul la care pot fi plătite cu facilitățile acordate de la 31 martie până la data de 30 iunie.
- Apropo de sectorul HORECA, am scutit de la plata impozitelor speciale pe perioada stării de urgență și intenționăm să prelungim această măsură până la redeschiderea activității
- Am suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare.
- Peste 50.000 de aplicanți la IMM Invest
- Pregătim un act normativ pentru a crea un mecanism și pentru companiile mari și mijlocii, care nu pot accesa IMM Invest.
- Unele companii vor relocare în Romania. Vrem să susținem aceste companii
- Vrem să folosim fonduri UE pentru IMM-uri
- După ce trecem la perioada de relaxare și revenim la locurile de munca, vom trece de la măsura șomajului tehnic, la o măsură activă. Pentru orice persoană care revine în activitate, vom plăti între 35 și 45% din salariul brut (sumă ce repezintă impozitul și contribuțiile). De asemenea, vom sprijini companiile să angajeze șomeri.
- Vom încerca să generăm o revenire pe piața muncii, prin programe de recalificare
- Vom reflecta asupra menținerii amenzilor de 20.000 de lei și vom face publică o decizie, după 15 mai
- Sunt multe lucruri care ar trebui îmbunătățite în sistemul sanitar. După acest prim val al epidemiei vom lua măsuri (…)
- Vom deschide comerțul, cu exceptia mall-urilor, iar vânzările vor stimula producția
- Aceste restricții apără sănătatea fiecăruia dintre noi, chiar dacă există o mare presiune. Nu a trecut pericolul, trebuie să fim atenți! Ar fi păcat, am trecut de o perioadă grea…
- Nu am trecut de vârf, cert e că am trecut cu bine de Paște. Cred ca am trecut cu bine și de 1 Mai, ne-a ajutat și vremea. Nu s-a dus lumea masiv în spații verzi sau în zone turistice. Eu zic că depinde de noi dacă păstrăm acest trend care tinde către descreștere. Vom vedea dacă vârful ne va prinde în relaxare.
- Vom vedea după 15 mai, dacă avem nevoie de declarație pe proprie răspundere și în afara localităților
- Ne gândim la o soluție ca să putem oferi fiecărui copil, indiferent de domiciliu, șansa de a avea acces la cursurile online. De asemenea, vrem să ajutăm școlile, care nu au tehnica necesară, să poată oferi aceste cursuri online. Dacă la 15 septembrie nu va exista risc de îmbolnăvire… va începe școala anormal.
- Aproximativ 1,3 milioane de români au venit acasă, din care 350.000 vor avea nevoie de un loc de muncă
- Suntem într-un concept european. La nivel european e o dezbatere foarte amplă referitoare la reluarea zborurilor. Nu poate fi un act unilateral al României, pentru că cele mai multe rute pe care le avem sunt cu țări europene. Se pune la punct acum planul de reluare a zborurilor și a condițiilor în care se va face acest lucru.
- Majorarea pensiilor cu 40%, în funcție de evoluția economiei
- Nu excludem posibilitatea ca terasele să fie deschise, însă după 1 sau 15 iunie, în funcție și de vreme, dar restaurantele rămân închise.
- Am testat atâția oameni cât a fost necesar. Am mărit capacitatea de testare în funcție de necesități.
- Vor lua măști pentru toți copiii care vin la școală, după 1 iunie.