Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că la data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de contracte de muncă a fost mai mic cu doar 648, „date oficiale din Revisal”. În privința alegerilor locale din septembrie, Orban a spus că ar putea fi organizate fără probleme, în contextul crizei Covid-19.
„La data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numărul de contracte de muncă a fost mai mic cu 648 de angajați, date oficiale din Revisal.
Trebuie fundamentate mai bine știrile.
Din punctul de vedere al numărului de angajați cu CIM, la 20 iulie, erau doar 648 de angajați în minus față de 1 ianuarie. Asta arată că faptul că toate politicile noastre de apărare a locurilor de muncă, măsurile active, șomaj tehnic, indemnizații au succes”, a declarat Ludovic Orban la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mânăstire.
„Am vrea să renunțăm treptat la restricții. Nu cred că un om poate să creadă toate tâmpeniile. Se întâmplă în multe țări. Are cam același scenariu campania asta. Sunt absurde toate fake-urile.
Scopul urmărit este de a-i face pe oameni să nu respecte regulile. E un obiectiv politic, se urmărește ruperea încrederii în autorități de orice fel”, a mai spus Orban.
„La noi relaxarea s-a făcut din 15 în 15 zile. Și datorită acestei campanii perfide, care a fost derulată inclusiv de lideri politici, s-au comportat să îi determine pe oameni să nu respecte regulile.
E clar că numărul de interacțiuni sociale a crescut. Aproape toate activitățile se desfășoară normal, cu câteva excepții. Oamenii trebuie să se protejeze. E în interesul lor și a celor din jur. Dacă un om se îmbolnăvește și nu știe, îi pune în pericol și pe cei apropiați.
Masca nu e plăcută, dar te protejează de acest virus”, a explicat premierul.
„Am alocat din fondul de rezervă al Guvernului, peste bugetul Ministerului Sănătății, suma pentru măști, s-a derulat o procedură de achiziții, s-a declarat câștigătoare o firmă cu 0,68 lei pe mască, cu termen de livrare stabilit. A existat firma Best Achiziții SRL, un abonat al rețelei PMB, care a contestat. Felul în care contestă îmi arată că vrea să împiedice finalizarea contractului. Nu poți să-mi ataci în ultima zi a termenului legal în care se stabilește câștigătorul. Aici sunt convins că la Curtea de Apel se va judeca cu celeritate. E vorba de 2 milioane de români cu venituri mici. Mi se pare pur și simplu o atitudine de boicotare a licitației, felul în care s-au formulat contestațiile, mai sunt alte licitații, pot să se ducă firmele. Licitația care vizează persoanele vulnerabile, acest fel de a trata îmi arată o lipsă totală de înțelegere a situație, parcă este un boicot”, a spus Orban, referitor la licitația pentru măști.
„Am stabilit data de 27 septembrie în urma unui acord politic. Nu Guvernul a hotărât data alegerilor. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate. Nu s-a schimbat nimic. Primul lucru discutat în BPN PNL este cel legat de protecția anti-COVID la alegeri.
Până la urmă, ochii contează, când ai mască. Nu votăm după ochi, dar ne uităm pe online, pe materiale tipărite. Au fost negocieri grele, la Capitală, trebuie să recunosc. Noi deja am făcut un sacrificiu ca partid, dar am făcut-o spre binele bucureștenilor. Am decis să-l susținem pe Nicușor Dan, un om dedicat.
Nu există un risc epidemiologic la alegeri. Cu Ciolacu am canalul oficial. Îmi mai trimite câte o scrisoare. Ne-am mai consultat. Pe adoptarea legii 55.
Îi dăm o importanță prea mare lui Tăriceanu, cu 3%, cât are el.
Vor fi patru buletine de vot. Unul cu Nicușor Dan. Altul pentru primarul de sector (cei șase pe care i-am prezentat). În sectoarele în care candidatul e din USR-PLUS va fi susținut de PNL, reciproc în situația în care candidatul e de la PNL.
Deja am discutat, să nu avem declarații în contradictoriu, atacuri reciproce, am încredere că partenerii vor înțelege că pentru succes trebuie să avem un singur adversar politic: PSD. Avem nevoie de o campanie de bun simț, avem șanse să câștigăm toate pozițiile”, a afirmat Orban.
„Nu aș vrea să intru în detalii ale negocierilor. Noi continuăm colaborarea cu PMP, suntem deschiși la colaborare în Consiliul General, cele de sector, îi considerăm ca pe niște parteneri. Am ajuns la o formulă între PNL și USR PLUS din multe motive. Ei au fost partenerii noștri, ne bizuim pe ei și vom colabora în toate consiliile județene, să asigurăm o bună guvernare locală”, a explicat prim-ministrul.
„Primăria nu este condusă de un singur om. Primăria e condusă de city manager. În realitate nu poți să ai succes dacă nu ai echipe de specialiști. Noi punem la dispoziție aceste echipe de oameni competenți”, a spus Orban.
„Mi-am făcut o analiză. Lumea e preocupată în primul rând de relansarea economică. Din păcate nu am apucat să vorbesc de economie. Ne-am angajat ca în 30 de zile, din momentul lansării programului, vom adopta actele normative necesare pentru transpunerea în practică a programului.
Granturile pentru IMM-uri, sunt peste 2 milioane, un lucru extrem de important. Am aprobat schema de ajutor pentru companii, am adoptat schema pentru măsuri active, după modelul german. Am adoptat mecanisme și scheme de ajutor”, a explicat premierul.
„Glumiți? Care concediu? Știți că nu îmi permit concediu mai ales în perioada asta. Am recomandat tuturor românilor să își petreacă concediul în România. Are locuri superbe. Sunt convins că mulți români mai au încă locuri multe de văzut în România. Vara, prefer litoralul, Delta. Sunt și lucruri bune și rele. Este bine că există activitate turistică importantă, că sunt mulți turiști care merg pe litoral, îmi respect respectarea mai riguroasă a regulilor de protecție sanitară.
Gândiți-vă că am avut trei săptămâni cu 5.000 de români diagnosticați ca fiind pozitivi cu coronavirus, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie. Mai mult, pentru toate persoanele care au intrat în contact cu acești oameni, noi am fost lipsiți complet de pârghia legală pentru a implementa măsurile anticoronavirus.
Atât cadrele medicale, cât și noi, în mesajele publice, am transmis acest mesaj. Oamenii, dacă pot să facă ce vor, depinde de propriul lor discernământ. Mulți nu au respectat regulile. A crescut și mai mult riscul. E vorba de 5.000 de persoane, dacă adăugăm o medie de 10 persoane de contact, au fost 5o.ooo de români, care ar fi putut fi bolnavi”, a avertizat Orban.
„Am crescut cu 1.000 de posturi serviciile de sănătate publică. Dar în legea 55 în trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, practic ni s-au interzis detasările.
Nu am mai putut detașa, în practică. În legea adoptată după decizia curții, a revenit această pârghie legală, de a apela la detașare, sigur după apelarea la voluntariat. Se poate apela la detașare, dacă nu se acoperă locurile. Sute de detașări, care vor întări serviciile de sănătate publică”, a spus prim-ministrul.