Ludovic Orban, la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european, despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”

Ludovic Orban, la ședința cu colegii de centru-dreapta de la nivel european, despre alegeri: ”Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR”. Comisar european pentru buget: ”Poate fi șansa ca exodul creierelor să se îndrepte înspre România”
Publicat: 10/09/2020, 22:29
Actualizat: 13/10/2021, 13:51

Grupul politic PPE din Parlamentul European a desfășurat, joi după-amiază, o ședință specială cu premierul român Ludovic Orban și membri ai Guvernului său. Redresarea economică a Europei în urma pandemiei, negocierile în curs privind bugetul de șapte ani al UE, Planul de redresare pentru Europa și viitoarele alegeri generale ale României au fost subiectele pe care europarlamentarii de centru-dreapta din toate statele membre UE le vor discuta cu liderii români.

Ludovic Orban a vorbit despre importanța Planulului Național de Redresare și Reziliență și Pactul Verde.

Orban: „Noi am spus întotdeauna că suntem mândri să facem parte din PPE, cu cea mai marcantă istorie din UE, cu cea mai mare solidaritate la nivel european. (…)

În ceea ce privește pandemia, ne dorim să se ajungă la decizii la nivel european cu privire la reguli aplicabile de statele membre. Preocuparea noastră este relansarea economică care este fundamentală pentru evoluția Europei și pentru aplicarea noilor direcții stabilite de Comisie”. (…)

Comisar european pentru buget, Johannes Hahn, a subliniat că este nevoie ca mediul de afaceri să creeze locuri de muncă în România. „Poate fi șansa ca exodul creierelor să se indrepte înspre România”, a spus oficialul european.

Comisar european pentru buget, Johannes Hahn: ”E important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și, sper, ca România să o facă. Poate fi șansa ca exodul creierelor să se indrepte înspre România”

Johannes Hahn a declarat: „Mă bucur să îi văd pe colegii români (…) Sper ca mediul de afaceri din România să creeze locuri de muncă. Ce a realizat Consiliul European poate fi considerat un acord istoric. (…)

Pentru a rambursa împrumuturile e nevoie de un acord între Parlament și Consiliu și  e important să înceapă procesul de ractificare în parlamentele naționale și sper ca România să o facă. Fiecare instituție are un rol de jucat. Așteptăm ca banii să fie și cheltuiți. Poate fi șansa ca Romania să reacționeze și ca exodul creierelor să fie un flux de inteligență înspre România. Sunt convins că Guvernul poate crea mediul necesar. Este nevoie de doi parteneri în acest demers”.

Eurodeputatul Siegfiried Mureșan a vorbit despre Mecanismul european de redresare și reziliență și propunerea realizată de către PE – aceea ca fondurile europene să fie absorbite pe o perioadă mai lungă de timp -. În ceea ce privește alocarea resurselor pentru cei 6 piloni, Parlamentul European a propus să nu fie stabilite praguri, ci să existe o flexibilitate, a mai spus eurodeputatul.

Siegfried Mureșan a adăugat: „Este un acord politic foarte important, iar noi trebuie să dăm votul final. În ceea ce privește bugetul UE, cel tradițional, la nivelul PE, susținem anvelopele naționale, exact cum au fost negociate în Consiliul European. Cele 80 de milioane de euro, negociate de Romania, sunt suținute de Parlamentul European. Nu vor exista modificări. Programele europene sunt în afara anvelopelor și vom vedea unde e nevoie de creșteri.

Noi ne dorim ca la Sănătate să fie adăugate resurse adiționale, un buget mai mare pentru Erasmus+.

Propunem 6 direcții:

  • digitalizare
  • ecologizare
  • coeziune economică – este domeniul prin care ajutăm IMM-urile, antreprenorii. La propunerea mea, am convins ca proiectele de infrastructură să facă parte din acest instrument.
  • coeziunea socială – nu e doar a socialiștilor.
  • întărirea instituțiilor publice – au nevoie de modernizări. Aici, sunt incluse spitalele, fiindcă avem nevoie de modernizări, pentru a evita intrarea în carantină.
  • fondurile pentru tineri

Parlamentul European susține ca acest instrument să aibă o durata de 4 ani – în Consiliu prevede 3 ani -, pentru a da mai mult timp în scopul accesării fondurilor europene. Propunem și o revizuire după doi ani de funcționare.

Propunem creșterea de prefinantare de la 10% la 20%. După ce au fost declarate câștigătoare, având o finanțare mai mare, impactul va fi mai mare.

Grupul politic PPE a spus să nu fie alocat un procentaj mai mare pentru cei 6 piloni. Dacă am stabili praguri, am îngreuna absorbția fondurilor. Obiectivul este ca 30% din fonduri să fie alocat pentru modernizarea economiei și reducerea poluării”.

Adina Vălean, comisar pentru Transporturi: ”Avem nevoie ca România să investească în căile ferate.  Este o obligație”

Sunt recunoscătoare Ministerelui Afacerilor Interne si Ministerului Transportului pentru că a asigurat frontierele verzi, a menținut fluxul de bunuri. România este însărcinată să achiziționeze materiale sanitare. Vă felicit!

Vă felicit pentru că ați inițiat un dialog în ceea ce privește planurile de accesare a pachetului privind cadrul financiar multianual (CFM), Next Generation EU, precum și Planul de redresare al UE. (…)

Toate proiectele trebuie să se încadreze în indicatorii Semestrului European, în baza liniilor de reformă. Acum este bine, pentru că România poate propune proiecte pentru o dezvoltare sustenabilă (…).

Avem nevoie ca România să investească în căile ferate, în semnalizări. E o obligație!

Pernille Weiss, eurodeputat (PPE/ Danemarca), l-a întrebat pe premier ce plan are pentru relansarea economiei.

Eurodeputat Pernille Weiss către Ludovic Orban: ”Ce planuri de relansare economică aveți în desfășurare?”

Eurodeputat Pernille Weiss (PPE, Danemarca)

Pernille Weiss: „Pentru danezi, România pare mică. Cunosc investițiile în transport, realizate de România și aș dori să îmi spuneți ce aș putea să fac pentru a vă susține campania pentru alegeri?”

Orban: „Am fost obligați să luăm decizii în premieră. Toate serviciile oferite au fost online, un exemplu. Ne dorim o modernizare a instituțiilor”.

Întrebat despre formula de guvernare și alegeri, Orban spune că în sondajele reale PNL se află cu 9% în fața PSD, iar calculele pentru guvernare include PMP și UDMR. „Nu vom guverna cu foștii comuniști”, a spus Orban.

Orban: ”Sondajele mincinoase arată că socialiștii se plasează cu 6% în fața noastră. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE, cu PMP și UDMR

Ludovic Orban: „Avem alegeri locale pe 27 septembrie și pe 6 decembrie parlamentare. Obiectivul nostru e să le câștigăm pe ambele. Sondajele mincinoase ne arată la o distanță de 6% față de socialiști, însă în sondajele reale avem un avantaj electoral de 9%. Ne dorim să fim parteneri cu cei care fac parte din PPE –  PMP și UDMR -. Nu vom face Guvern cu foștii comuniști și vom identifica alți posibili parteneri.  (…)  În ceea ce privește rezultatele alegerilor parlamentare și locale, Grupul politic PPE va câștiga alegerile și va avea în România un guvern cu care să colaboreze”.

Rareș Bogdan: ”Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Familia politică PPE nu vinde iluzii”

Eurodeputatul Rareș Bogdan: „Avem două Românii. Mă aflu pe partea cea mai estică a României, dominată de socialiști. Într-o parte a României, cetățenii au fost ținuți la mila unor politicieni corupți. (…) Este vremea gospodăriilor liberale (…) Familia politică PPE nu vinde iluzii”.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu