Ludovic Orban: Ne asumăm că Ministerul Sănătății va asigura plata salariilor personalului medical angajat suplimentar în cabinetele școlare
Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în cadrul ședinței de Guvern, că Executivul își asumă plata salariilor personalului medical din cabinetele școlare angajat suplimentar, în contextul pandemiei de COVID-19 și a începerii noului an școlar.
Ministrul Sănătății a explicat că Ministerul condus de el va aloca sumele necesare salariilor pentru aceste persoane.
„Astăzi am dat și un comunicat și am făcut și o evaluare, am spus că Ministerul Sănătății va aloca din fondul de rezervă sursa financiară pentru 267 de posturi de medici școlari, 534 de posturi de asistenți medicali pentru cabinete școlare, 109 posturi de medici dentiști, 145 de posturi de asistenți medicali pentru cabinetele stomatologice”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul ședinței de Guvern.
Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a atras atenția că angajarea personalului medical din cabinetele școlare este atribuția autorităților locale și a făcut apel la acestea să ia măsuri pentru a angaja personal în cabinete.
„Practic, le asigurăm resursele financiare, dar ei trebuie să identifice disponibilul și să angajeze oamenii cu proceduri simplificate”, a spus Orban.
Ludovic Orban: Există un deficit important de personal în cabinetele școlare
El a mai explicat și că există un deficit important de personal în acest sector, pe care actualul Executiv nu îl poate recupera atât de ușor, dar că sunt necesare eforturi în această direcție pentru ca anul școlar să poată să înceapă în siguranță.
„Sigur că noi nu putem recupera în doar câteva luni deficitul de posturi care a fost menținut de zeci de ani, dar trebuie să ne mișcăm repede pentru a putea să asigurăm în cât mai multe școli asistența sanitară necesară”, a mai declarat premierul Ludovic Orban.
Totodată, el i-a atras atenția ministrului Educației, Monica Anisie, că inspectoratele școlare trebuie să fie pregătite să intervină atunci când apar probleme, odată cu începerea noului an școlar. El a făcut referire inclusiv la asigurarea de tablete și altă aparatură necesară mai ales în contextul în care, în unele localități, elevii vor învăța de acasă, ca urmare a numărului mare de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus.
Ministrul a mai explicat că memorandumul privind asigurarea conectării la internet a unităților de învățământ din România are toate avizele, iar acesta va intra pe ordinea de zi suplimentară.