Ludovic Orban nu își ia concediu, anul acesta. „I-aș sfătui pe români să renunțe la turismul intensiv în locații unde e aglomerație”
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară, la Digi 24, că nu își ia concediu, anul acesta, și îi sfătuiește pe români să renunțe, în această perioadă, la „turismul intensiv în locații unde e aglomerație”.
„Nu merg (în concediu-n.r.). I-am îndemnat pe români să meargă în vacanță în România. Avem o țară superbă, sunt atâtea locuri frumoase de văzut. Chiar i-aș sfătui să renunțe la turismul intensiv în locații unde e aglomerație. Se pot duce într-o mulțime de locuri frumoase în țară”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.
Legat de petrecerile de pe litoral, unde tinerii nu țin cont de măsurile anti-Covid-19, Ludovic Orban a declarat că a trimis controale „acolo, dar nu i-au găsit niciodată în ofsaid”.
„Culmea e că am trimis controale acolo, dar nu i-au găsit niciodată în ofsaid. Îi anunță cineva din echipele de control, dar și aici se poate lucra astfel încât planul de control să nu fie cunoscut decât de coordonatorul echipei comune care să nu-l împărtășească nimănui.
Cred că în perioada asta chiar trebuie evitat tipul ăsta de distracții, în care sunt aglomerații foarte mari. Putem să le amânăm, tinerii au toată viață înainte. De regulă, tinerii nu sunt afectați, în cea mai mare parte, dar dacă se duc acasă intră în contact cu părinții, cu bunicii, cu unchii, îi infectează pe ei și îi nenorocesc. Asta nu pot să pricep.
Băiatul meu, deși colegii lui s-au dus la Vama Veche, el nu s-a dus cu ei. Nu numai că nu s-a dus cu ei, dar mi-a spus că 14 zile, după ce s-au dus, nu se mai întâlnește cu ei”, a declarat premierul României.
Ludovic Orban anunță posibile restricții, în zonele cu peste 1.200 de cazuri pe zi!
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară, la Digi 24, că autoritățile vor fi obligate să introducă restricții locale, dacă într-o anumită zonă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus / zi.
„Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsura. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate, să spun peste 1.200, deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.
Ce se întâmplă cu bolnavii de Covid-19 externați la cerere, după adoptarea Legii carantinei
Prim-ministrul a mai precizat că aproximativ 1.000 de pacienți confirmați cu Covid-19 s-au externat, în urma vidului legislativ. El a explicat ce se va întâmpla cu aceștia, după adoptarea legii carantinei, care intră în vigoare marți, 21 iulie.
„Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată să emită deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul Sănătăţii să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi în acelaşi timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”, a răspuns premierul, întrebat fiind dacă cei care s-au externat la cerere vor fi duşi din nou în spital.
Ludovic Orban a precizat că 972 de persoane confirmate cu coronavirus s-au externat la cerere, dar au existat şi persoane cu test pozitiv care nici măcar nu s-au internat.