Prima pagină » Știri » Ludovic Orban: PNL face apel la toți deputații să susțină solicitarea de urmărire penală pentru Ponta

Ludovic Orban: PNL face apel la toți deputații să susțină solicitarea de urmărire penală pentru Ponta

Ludovic Orban: PNL face apel la toți deputații să susțină solicitarea de urmărire penală pentru Ponta
Ludovic Orban: PNL face apel la toți deputații să susțină solicitarea de urmărire penală pentru Ponta

„Facem apel la toți deputații să susțină această solicitare a DNA. Nu e vorba de un vot la un deputat oarecare, e un vot la un deputat care deține funcția de prim-ministru”, a declarat Ludovic Orban, lider al Grupului PNL din Cameră.

El a spus că obstrucționarea justiției de către majoritatea parlamentară care sprijină Guvernul ar risca să prăbușească imaginea României și să pună în umbră toate eforturile justiției.

„Sperăm ca deputații din Comisia Juridică să nu facă ce au făcut senatorii în cazul lui Dan Șova (…) Am încredere că nu va prima un interes meschin de partid și că vor prima interesele României”, a afirmat Orban.

Liderul liberal a mai spus că deputații liberali din Comisia Juridică vor încerca să scurteze cât mai mult termenele din regulament, subliniind că decizia în acest caz trebuie luată cât mai repede.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, vineri, să trimită cererea DNA de avizare a urmării penale în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmește raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu.

Ciolacu a precizat că Biroul Comisiei juridice urmează să stabilească până luni termenul în care va fi elaborat raportul și să informeze Biroul Permanent.

Acest termen este de maxim 14 zile, a precizat Ciolacu.

El a spus că nu este vorba de o tergiversare în acest caz.

Ciolacu a precizat că este vorba de un dosar de 1.110 pagini, care trebuie să fie studiat și de Victor Ponta și avocații săi. Dosarul a ajuns la Parlament.

Procurorul șef al DNA a sesizat Camera Deputaților cerând avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Șova în funcția de ministru, în condițiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Șova.

Conform sursei citate, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor.

Victor Ponta a făcut aceste numiri în condițiile în care premierul a beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Șova, constând în sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) și dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.

„Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, conform DNA.

În acest context, procurorul șef al DNA a inițiat procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față Victor Ponta, care este deputat și care în perioada în care se presupune că a săvârșit infracțiunile de conflict de interese a îndeplinit funcția de prim-ministru.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat, potrivit DNA.

Conform sursei citate, una dintre acuzații se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură și cea a lui Dan Șova. Anchetatorii susțin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Șova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, mai spun procurorii anticorupție.

Procurorii DNA susțin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

Conform sursei citate, firma lui Dan Șova i-ar fi dat premierului dreptul de folosință gratuită a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

Cercetările penale față de Ponta au fost făcute în dosarul Turceni Rovinari, în care senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Șova și Asociații” a încheiat trei contracte de asistență juridică cu complexurile Turceni și Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, Dan Șova, cu știință, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) și ICM – SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general și ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu.

În acest fel, Șova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, ar fi conceput termenii și condițiile contractului și l-a semnat din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susțin procurorii anticorupție.

Într-un alt caz, în perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, Dan Șova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, „contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică”. Și în acest caz, Șova ar fi conceput termenii și condițiile actului adițional, l-a semnat din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Totodată, în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, Dan Șova, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu.

Astfel, Șova ar fi contribuit la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari și SCA „Șova și Asociații”, ar fi conceput termenii și contractului, semnându-l din partea societății pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni și Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

În același dosar sunt urmăriți penal Dan Laurențiu Ciurel, director de Investiții la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, și fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.

Dan Șova este cercetat de Direcția Națională Anticorupție și în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.