Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Urmărește slujba de Înviere de la Patriarhia Română. VIDEO

Publicat: 16/04/2017, 09:04

Focul Sfânt a coborât în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim la ora 14:21. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenți la mormântul Domnului, informează Basilica.ro. Și în acest an, o delegație a Bisericii Ortodoxe, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a plecat a Ierusalim pentru a aduce Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt. Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală.

După un drum de 1.612 de kilometri, Lumina Sfântă va ajunge și în acest an de la Ierusalim până în bisericile din ultimul cătun din România. O delegație de preoți condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a plecat la Ierusalim și a adus Lumina de la biserica Sfântului Mormânt cu un avion special, închiriat de Patriarhie. De peste 2.000 de ani, odată cu Învierea Domnului, Sfânta Lumină se aprinde la mormântul Mântuitorului din Ierusalim și este împărțită credincioșilor ortodocși din întreaga lume.

Sfânta Lumină este oferită laslujba de Înviere (orele24.00)de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și celelalte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați laAeroportul internațional „Henri Coandă” din București (salonul oficial) în seara zilei de15 aprilie 2017, în jurul orei18.30, pentru a primiSfânta Luminăde la Ierusalim.

Foto: Mediafax//Alexandru Dobre.

Lumina Învierii va ajunge cu două avioane de mici dimensiuni în Transilvania și Moldova. Primul va pleca spre Satu Mare, cu escală la Sibiu și Cluj, și Timișoara. Al doilea avion va duce Lumina Sfântă la Bacău și Suceava, pentru Moldova și Bucovina.

Și astfel, Lumina Sfântă mai străbate, de la Otopeni, 286 km până la Bacău, 404 km până la Timișoara, 432 km până la Suceava, 274 km până la Sibiu, 639 km până la Satu -Mare ori 322 km până la Cluj. Cei din județele mai apropiate fac drumul până la eparhie cu mașina, unde îi așteaptă reprezentanții protopopiatelor.

În toate eparhiile, protopopiatele și parohiile din țară fiecare are o misiune clar stabilită. Odată ce primesc Lumina, preoții o duc în biserică și o așază pe Sfânta Masă. De acolo, la miezul nopții, ea este dăruită credincioșilor prezenți la slujba Învierii.

Din mărturiile pelerinilor de-a lungul timpului, Sfânta Lumină vine ca un fulger și se așază pe Sfântul Mormânt, aprinzând candelele și cele două mânunchiuri cu câte 33 de lumânări, semnificând vârsta la care a murit Iisus, cu care intră în mormânt Patriarhul Ortodox al Ierusalimului. El este singurul care poate intra în Mormântul Sfânt să ia Lumina.

Paștele, sărbătoarea creștină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar și ritualuri și tradiții religioase, printre care și cea a salutului – „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”. Numele sărbătorii derivă din cuvântul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere” și vine din termenul egiptean cu același înțeles „paseh”, potrivit Mediafax.

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcașurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu este însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoții, ea privește pe toți oamenii.

La miezul nopții, preotul iese din biserică și cheamă credincioșii cu îndemnul „Veniți de luați Lumină!”. În multe locuri, lumina este împărțită credincioșilor împreună cu bucățele de pâine stropite cu vin, denumite Paști.

După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Apoi, preotul intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00.

Duminică spre prânz, credincioșii sunt așteptați la biserică pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”, la care vor fi citite, în 12 limbi, versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei după Ioan.

Săptămâna de după Înviere se numește Săptămâna Luminată, în care nu se mai postește. Conform tradiției, în Sâmbăta Mare și în zilele de Paște (duminică, luni și marți), nu se spală rufe, acest obicei fiind menținut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

La 40 de zile de la Învierea Domnului se sărbătorește Înălțarea Domnului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?