Prima pagină » Știri » Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, sâmbătă seară, la București

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, sâmbătă seară, la București

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă, sâmbătă seară, la București
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România sâmbătă seară

Delegația, coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va ajunge pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 19.00, cu o cursă charter. Din delegație mai fac parte: Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, arată un comunicat al Patriarhiei.

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul țării vor trimite delegați la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, la salonul oficial, sâmbătă, în jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim și a o oferi preoților și credincioșilor.

Totodată, de pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, și Timișoara, pentru clerul și credincioșii ortodocși din restul țării.

Tradiția Patriarhiei de a aduce în țară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creștinii ortodocși este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sâmbătă dis-de-dimineață, după slujba Prohodului, toate luminile și toate candelele din Sfântul Mormânt și din biserica în care se află acesta se sting, se așează vată curată pe piatra de deasupra mormântului, apoi se pecetluiește ușa mormântului în fața clerului și a întregii mulțimi cu două panglici de pânză albă, cu peceți din ceară la capete, așezate încrucișat. Din acest moment, polițiștii israelieni păzesc Sfântul Mormânt. În biserica devenită neîncăpătoare, se află mii de oameni, veniți din toate colțurile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment.

Patriarhul, îmbrăcat numai în stihar, veșmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfășurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ține un potir de aur foarte prețios și așteaptă la ușă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră și face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, toată lumea așteptând emoționată Sfânta Lumină. Numai arabii creștini aleargă prin biserică, bătând din palme, și, cu voci puternice, roagă pe Dumnezeu în limba lor să vină lumina. Apoi, o adiere lină se simte pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare, pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, iar patriarhul Ierusalimului „adună lumina cu mâinile și o așează în vasul de aur”. Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, și strigă: „Veniți de primiți Lumina!”, mai povestesc cei care au trăit această experiență.

Deodată toate clopotele sună, patriarhul este ridicat pe mâini de către credincioși și purtat prin toată biserica, până la altar, împărțind Sfânta Lumină mulțimii. Apoi, diaconul duce vasul cu lumina în altar, aceasta fiind păstrată până la următorul Paște. Delegația română prezentă la Sfântul Mormânt ia lumină pe care o aduce apoi în țară.

Citește și