Prima pagină » Economic » LUNEA NEAGRĂ pe burse. Panica de pe piețele asiatice atinge și Europa. La București, piața cade cu peste 8%

LUNEA NEAGRĂ pe burse. Panica de pe piețele asiatice atinge și Europa. La București, piața cade cu peste 8%

LUNEA NEAGRĂ pe burse. Panica de pe piețele asiatice atinge și Europa. La București, piața cade cu peste 8%
Bursele asiatice au scăzut luni dimineață la niveluri record, pe fondul evoluției negative a Shanghai-ului care a închis în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007. Efectul se răspândește rapid. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%. Indicele BET, principala referință a bursei de la București, a deschis ședința de tranzacționare de azi cu un minus de 4%, intrând astfel în teritoriu negativ față de începutul anului.

UPDATE 17.20 Bursa de la București se afla în scădere cu 7,3% cu aproximativ două ore înainte de închiderea ședinței de tranzacționare, urmând piețele externe din Europa, în timp ce site-ul Bursei de Valori București (BVB) nu poate fi accesat, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat.

 

UPDATE 17.10 Bursa din Statele Unite a deschis în scădere puternică, indicele Nasdaq fiind în declin cu peste 5%, și a coborât la minimul începând cu luna octombrie, după ce declinul înregistrat luni pe bursa din China a declanșat o vânzare masivă pe marile piețe de capital ale lumii.

UPDATE 16:05 Rubla rusească s-a depreciat luni cu 3% în raport cu dolarul, la cel mai redus nivel din ultimele șapte luni, afectată de scăderea cotațiilor petrolului, relatează Capital.gr, citat de Mediafax.

La jumătatea tranzacțiilor, rubla era tranzacționată la 71,32 unități pentru un dolar, la bursa din Moscova, nivel înregistrat cel mai recent la sfârșitul lunii ianuarie. Rubla a coborât cu 3,75%, la 81,71 unități pentru un euro, cel mai redus nivel din acest an.

UPDATE 15:50 Dolarul a pierdut luni teren puternic în raport cu leul, coborând cu 1,5% de la 3,9345 lei la 3,8727 lei. BNR a anunțat luni un curs de 4,4412 lei/euro, în creștere cu 0,25% față de cotația de vineri. Cursul francului elvețian a rămas staționar.

UPDATE 15:25 Scăderea bursei de la București a ajuns luni, în a doua parte a zilei, la 8%, urmând piețele externe din Europa.

UPDATE 15:20 Site-ul Bursei de Valori București (BVB) a căzut, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat. 

UPDATE 14:50 Economia Marii Britanii este vulnerabilă la șocurile internaționale, a declarat luni ministrul britanic de Finanțe, George Osborne, pe fondul declinului burselor la nivel mondial, provocat de temerile privind încetinirea creșterii economice în China, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. ‘Toată lumea este îngrijorată de situația piețelor financiare asiatice. Vreau să reamintesc că nu suntem imuni la ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Osborne reporterilor, după o întâlnire la Helsinki cu omologul său Alexander Stubb.

UPDATE 14:18 Bursa de la București scade cu peste 5%, urmând direcția piețelor externe. Declinul bursei de la București s-a accelerat aproape de mijlocul ședinței, iar declinul principalilor indici a depășit 5%, fiind în declin cu peste 2% față de finele anului trecut.
Aproape de ora 13:40, indicii BET Plus și BET ai Bursei de Valori București se aflau în scădere cu 5,01, respectiv 5,04%. Declinul înregistrat luni a împins ambii indicatori pe minus cu peste 2% față de finele anului trecut. Indicele BET include cele mai lichide zece acțiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piață reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

UPDATE 13:23  Circa 1.000 de miliarde de dolari au „dispărut” din valoarea acțiunilor europene în luna august. Indicele FTSE Eurofirst 300 din Londra, care urmărește evoluția acțiunilor companiilor europene, a căzut cu aproape 10 puncte procentuale în această lună, potrivit The Telegraph.

UPDATE 12:08 Acțiunile europene au deschis în scădere puternică din cauza declinului din China

Acțiunile marilor companii europene au început tranzacțiile de luni în scădere puternică, din cauza declinului accentuat al piețelor asiatice, provocat de îngrijorarea investitorilor că economia chineză va încetini peste așteptări, transmite MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 este în coborâre cu 2,9%, fiind cu 15% sub recordul absolut atins pe 15 aprilie. La Frankfurt, indicele DAX 30 a pierdut 2,36%, indicele FTSE 100 a scăzut cu 2,19%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,4%, iar IBEX al bursei din Madrid cu 2,26%. În Italia, indicele FTSE MIB a scăzut cu 2,46%.

UPDATE 11:05 Petrol Brent scade sub 45 dolari pe baril, prima oară în șase ani și jumătate

Și prețurile petrolului au atins luni noi minime, iar țițeiul Brent, de referință de Londra, a atins minimul ultimilor șase ani și jumătate, din cauza declinului accentuat al burselor asiatice provocat de piața chineză de capital și de temerile investitorilor legate de perspectivele economiei mondiale.

Cotația petrolului Brent cu livrare în octombrie este în declin cu 2,18%, după ce a coborât cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009. Prețul petrolului Brent este cu 56% sub un maxim de 103,19 dolari pe baril înregistrat în august anul trecut, transmite MarketWatch.

Petrolul de referință pe piața americană este în scădere cu 2,9%, la 39,42 dolari pe baril.

Prețurile petrolului sunt afectate de mai multe luni de temerile investitorilor legate de supraoferta din piață, dar declinul s-a accentuat în ultimele săptămâni din cauza riscului încetinirii creșterii economice în China și a impactului asupra piețelor mondiale.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influențând negativ și restul burselor și piețelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creșterii celei de-a doua mari economii a lumii, transmite MarketWatch.

Declinul piețelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acțiunile din SUA și Europa.

La originea declinului se află îngrijorarea că avansul economiei chineze ar putea încetini semnificativ.

Pentru a crește competivitatea exporturilor, autoritățile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere piețele. Investitorii vor urmări următoarea mișcare a autorităților de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregătește să inunde sistemul bancar cu lichidități pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Pe piața valutară, ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeză baht la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean la un minim al ultimilor patru ani, față de dolar.

-4% la bursa de la București

Indicele BET, principala referință a bursei de la București, a deschis ședința de tranzacționare de azi cu un minus de 4%, intrând astfel în teritoriu negativ față de începutul anului.

Scăderea are loc pe un rulaj mai ridicat în deschidere, de circa 2 milioane de euro, față de ședințele precedente, semn că investitorii au accelerat vânzările.

La ora 10.30, acțiunile Romgaz scad cu 3,7%, cele ale Fondului Proprietatea pierd în deschidere 3,8% din valoare. Acțiunile bancare rapirtează piederi mai mari decât titlurile companiilor de energie și utilități : acțiunile Banca Trasilvania scad cu 4,3% iar cele ale BRD se depreciază cu 5,2% în deschiderea ședinței de luni.

Principalele burse europene au deschis ședința de tranzacționare cu scăderi mari: indicele bursei germane DAX are un minus de 3% în timp ce referința bursei de la Paris se depreciază cu 2,7%.

Autor

Citește și