Luni începe noul an universitar. Schimbările aduse în învățământul superior

Luni începe noul an universitar. Schimbările aduse în învățământul superior
Publicat: 02/10/2016, 13:19
Actualizat: 02/10/2016, 13:54

Deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017 va fi marcată luni, 3 octombrie, prin festivități organizate la instituțiile de învățământ superior din toată țara.

Pentru 2016-2017, marile universități de stat au pus la dispoziție 39.105 locuri la studiile universitare de licență, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din țară, „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Printre schimbările pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializări și programe de studii universitare de licență în universitățile de stat, precum și 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotărâre de Guvern.

Prin actul normativ adoptat de Guvern, pentru noul an universitar, au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar și pedagogie socială.

Începând cu acest an universitar studenții din România au o paletă mai largă de opțiuni și pentru programele de master. În cazul a 31 de universități din sistemul național de învățământ superior au fost introduse 64 de programe de master noi.

Tot ca o schimbare, toate școlile doctorale care funcționau până acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului Educației, semnat pe 29 septembrie. Potrivit Ministerului Educației, acest pas era unul necesar pentru a putea înmatricula studenții doctoranzi în anul universitar 2016-2017, școlile doctorale nefiind evaluate extern în ultimii cinci ani, așa cum prevede legislația în vigoare și existând riscul, în lipsa unei intervenții, să rămână fără acreditare.

„Documentul autorizează provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, școlile doctorale care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare și evaluare periodică a școlilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calității în educație.Dispoziția temporară adoptată de minister survine ca urmare a faptului că, de la adoptarea Legii Educației Naționale (2011) și până în prezent, școlile doctorale nu au fost evaluate extern în vederea acreditării”, se notează într-un comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanții Ministerului Educației.

Ministrul Mircea Dumitru susținea, imediat după semnarea ordinului, că se caută acum o soluție legală pentru posibilitatea organizării a examenelor de finalizare a studiilor doctorale.

„În scurt timp vom reglementa și posibilitatea organizării, de către Instituțiile Organizatorice de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), a examenelor de finalizare a studiilor doctorale. Iarăși, o soluție legală temporală. În paralel, lucrăm la elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât procesul de acreditare să demareze în această toamnă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Un raport al Curții de Conturi, publicat în luna mai a acestui an, arată o situație dezastruoasă a calității universităților care instruiesc cu 30% mai puțini studenți decât în 1990. În ciuda scăderii numărului de studenți, raportul Curții de Conturi arată că a crescut numărul de universități și facultăți. Astfel, avem 103 instituții de învățământ superior.

Numărul de studenți s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populația școlară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalității, emigrația și abandonul școlar, se notează în raportul Curții de Conturi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang