Luni începe noul an universitar. Schimbările aduse în învățământul superior

Luni începe noul an universitar. Schimbările aduse în învățământul superior
Publicat: 02/10/2016, 13:19
Actualizat: 02/10/2016, 13:54

Deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017 va fi marcată luni, 3 octombrie, prin festivități organizate la instituțiile de învățământ superior din toată țara.

Pentru 2016-2017, marile universități de stat au pus la dispoziție 39.105 locuri la studiile universitare de licență, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din țară, „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Printre schimbările pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializări și programe de studii universitare de licență în universitățile de stat, precum și 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotărâre de Guvern.

Prin actul normativ adoptat de Guvern, pentru noul an universitar, au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar și pedagogie socială.

Începând cu acest an universitar studenții din România au o paletă mai largă de opțiuni și pentru programele de master. În cazul a 31 de universități din sistemul național de învățământ superior au fost introduse 64 de programe de master noi.

Tot ca o schimbare, toate școlile doctorale care funcționau până acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului Educației, semnat pe 29 septembrie. Potrivit Ministerului Educației, acest pas era unul necesar pentru a putea înmatricula studenții doctoranzi în anul universitar 2016-2017, școlile doctorale nefiind evaluate extern în ultimii cinci ani, așa cum prevede legislația în vigoare și existând riscul, în lipsa unei intervenții, să rămână fără acreditare.

„Documentul autorizează provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, școlile doctorale care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare și evaluare periodică a școlilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calității în educație.Dispoziția temporară adoptată de minister survine ca urmare a faptului că, de la adoptarea Legii Educației Naționale (2011) și până în prezent, școlile doctorale nu au fost evaluate extern în vederea acreditării”, se notează într-un comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanții Ministerului Educației.

Ministrul Mircea Dumitru susținea, imediat după semnarea ordinului, că se caută acum o soluție legală pentru posibilitatea organizării a examenelor de finalizare a studiilor doctorale.

„În scurt timp vom reglementa și posibilitatea organizării, de către Instituțiile Organizatorice de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), a examenelor de finalizare a studiilor doctorale. Iarăși, o soluție legală temporală. În paralel, lucrăm la elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât procesul de acreditare să demareze în această toamnă”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Un raport al Curții de Conturi, publicat în luna mai a acestui an, arată o situație dezastruoasă a calității universităților care instruiesc cu 30% mai puțini studenți decât în 1990. În ciuda scăderii numărului de studenți, raportul Curții de Conturi arată că a crescut numărul de universități și facultăți. Astfel, avem 103 instituții de învățământ superior.

Numărul de studenți s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populația școlară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalității, emigrația și abandonul școlar, se notează în raportul Curții de Conturi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar