Chuck Feeney este cofondatorul lanțului de magazine din aeroporturi Duty Free Shoppers și a renunțat la averea sa de 8 miliarde de dolari, în scopuri caritabile. La 89 de ani, Feeney nu mai are nimic, dar se declară foarte mulțumit.
Filantropul Feeney a donat bani fără să stea pe gânduri, scrie forbes.com.
„Am învățat multe. Am făcut unele lucruri altfel, dar sunt extrem de mulțumit. Mă simt foarte împăcat”, a spus Feeney.
Cifrele sale sunt fabuloase: în 40 de ani, fostul miliardar a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizații caritabile și universități din toată lumea, ce-i drept cu ajutorul unei fundații, Atlantic Philanthropies.
Totuși, în 14 septembrie 2020, Feeney a încheiat misiunea începută acum patru decenii și a semnat actele prin care desființează fundația.
Feeney a donat 3,7 miliarde de dolari pentru educație, 1 miliard de dolari pentru Universitatea Cornell, iar 870 milioane de dolari au fost alocați pentru promovarea drepturilor omului.
Bunul samaritean a mai donat peste 700 milioane de dolari pentru sănătate, 270 milioane de dolari pentru îmbunătățirea asistenței medicale publice din Vietnam și a făcut o donație de „doar” 176 milioane de dolari unui institut de cercetare din SUA.
360 milioane de dolari au ajuns la un centru tech de pe insula Roosevelt din New York.
Deși cu banii lui au fost construite peste 1.000 de clădiri, niciuna nu îi poartă numele. Asta deoarece Feeney nu a făcut niciodată publice gesturile lui caritabile, preferând să acționeze în secret. Abia în 1997 s-a aflat, în urma unei dispute de business, ce făcea miliardarul cu banii lui.
„Nu este vorba numai despre bani. Este vorba despre satisfacția pe care o ai atunci când realizezi ceva care le este de ajutor oamenilor”, a declarat Feeney, acum octogenar.
Investitorul păstrase pentru el doar 2 milioane de dolari, adică mai puțin de 0,001% din averea pe care a strâns-o. Chuck Feeney a fost mereu un tip modest, care a zburat aproape tot timpul la clasa economică, și-a cărat lucrurile în pungi de plastic și s-a îmbrăcat în haine obișnuite, ca orice alt om de pe stradă. A făcut asta deoarece nu i-a păsat de aceste lucruri, ci de cauzele filantropice pe care le-a susținut, din domenii variate: educație, sănătate, drepturile omului sau știință.
„Nu sunt aici să le spun oamenilor ce trebuie să facă cu banii lor. Faci ce dorești cu banii tăi. Dar cred că există o obligație, pentru cei care au, să vadă ce pot face și cum pot ajuta”, a declarat Feeney.