Prima pagină » Știri » Macovei a cerut excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Răspunsul Baroului București

Macovei a cerut excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Răspunsul Baroului București

Macovei a cerut excluderea lui Victor Ponta din avocatură. Răspunsul Baroului București
Baroul București răspunde solicitării Monicăi Macovei: Excluderea lui Ponta, discutată dacă Universitatea îi retrage titlul de doctor

Decanul Baroului Capitalei a explicat că solicitarea europarlamentarului Monica Macovei de excludere a premierului din avocatură a fost făcută deoarece Victor Ponta a fost primit în corpul avocaților, în 2005, în baza titlului de doctor, și nu în urma unui examen.

„În realitate, consiliul se poate pronunța în această chestiune după ce Universitatea București decide dacă se aproba sau nu se aprobă cererea de renunțare la titlul de doctor a premierului Victor Ponta. Consiliul Baroului nu se poate pronunța pe acest subiect pentru că nu cunoaștem un punct de vedere al instituției care a emis documentul”, a spus Ion Ilie-Iordăchescu.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut, marți, decanului Baroului București să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, pe motiv că renunțarea la titlul de „doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit în avocatură.

„Ponta a intrat în avocatură «fără examen» și folosind un titlu «doctor» obținut prin furt. Am solicitat astăzi Baroului București să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunțarea la titlul de «doctor în drept» anulează diploma pe baza căreia a fost primit «fără examen» în avocatură”, a precizat Macovei într-un comunicat remis, marți, MEDIAFAX.

Macovei consideră că, dacă vrea să mai fie avocat, Ponta trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat.

În opinia lui Macovei, Ponta nu poate renunța la titlul de „doctor” fără să piardă titlul de conferențiar universitar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest titlu, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat.

La mijlocul lunii decembrie 2014, premierul Victor Ponta a anunțat că a trimis o scrisoare către rectorul Universității București în care îl notifică asupra faptului că renunță la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Ponta a precizat că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat că, după ce va părăsi viața politică, își dorește să inițieze un nou demers doctoral, „respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”.

Ulterior, Universitatea București a transmis Ministerului Educației o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituției de învățământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a solicitat Direcției juridice a ministerului să găsească o soluție legală prin care să fie rezolvată solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor și că așteaptă deciziile juriștilor din Ministerul Educației.

El aprecia că titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi făcută „printr-un act de de aceeași valoare”.