Prima pagină » Știri » Macovei: Revoltele din penitenciare, manipulare hrănită artificial

Macovei: Revoltele din penitenciare, manipulare hrănită artificial

Macovei: Revoltele din penitenciare, manipulare hrănită artificial
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, afirmă că revoltele din penitenciare reprezintă o manipulare hrănită artificial de trusturi de televiziune, în principal trustul Intact. Macovei recunoaște că sunt mari probleme în sistemul penitenciar, însă că până la urmă fiecare director de închisoare își poate gospodări cât mai bine unitatea. Ea consideră că o soluție ar fi transformarea unor foste unități militare în închisori, pentru atenuarea supraaglomerării din penitenciare.

Ea a declarat joi la RFI că revoltele din penitenciare „sunt alimentate chiar zilnic de unele trusturi de presă și în ultimul timp foarte puternic de trustul de presă Antena 3, unde patron este Voiculescu, aflat la închisoare și ca atare privesc revoltele în primul rând ca pe o manipulare externă, hrănită artificial de aceste posturi de televiziune”.

”Probabil condamnatul Voiculescu are de câștigat, dacă creează haos în pușcării, haos în țară, cred că speră să scape de pușcărie, deși mai are ani buni de stat acolo. Îi putem înțelege pe deținuți, pe cei care stau în condiții proaste, dar pe cei care aprind focul acestor proteste din închisori ca să-și scape clienții, patronii politici sau clienții politici, atunci nu-i înțelegem, sunt iresponsabili”, a subliniat Macovei.

Fostul ministru al Justiției a admis că trebuie îmbunătățite condițiile din penitenciare și a cerut controale ale Ministerului Justiției.

”S-au schimbat unele lucruri, iar altele nu s-au schimbat, a rămas supraaglomerarea, a rămas lipsa accesului la servicii medicale și altele, dar aici ține de managementul fiecărui penitenciar, de cine conduce acel penitenciar, de ce măsuri ia. Amintesc că există un Corp de Control în Ministerul Justiției, pe care eu l-am folosit cu multă eficiență, care a verificat penitenciarele, de pildă, activitatea directorilor de penitenciare și trebuie folosit, pentru că așa identifici imediat pe cei care nu-și fac treaba. Salariile sunt foarte mari în sistemul penitenciar, eu îmi amintesc că un director de penitenciar avea în jur de 100 de milioane de lei vechi pe lună, ceea ce era enorm. Un șef bun de penitenciar poate să schimbe lucrurile, poate să îmbunătățească viața deținuților. De pildă, se plâng că nu sunt scoși la exerciții fizice. Nu e greu să faci un teren, să-l amenajezi chiar cu ei, chiar folosind munca deținuților, ca să faci un teren pe care să-i scoți la exerciții fizice. Da, sunt și probleme grave. Sunt penitenciare, cum e Rahova de exemplu sau spitalul penitenciar Jilava, care nu mai pot fi refăcute, renovate, ci trebuie pur și simplu făcute altele din temelii”, a explicat ea.

Macovei a reamintit că există unități militare care au fost dezafectate și care pot fi transferate de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției și apoi pot fi amenajate ca penitenciare.

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat miercuri, referitor la protestele deținuților din mai multe penitenciare din țară, că nu va lua măsuri sub presiune, cerându-le condamnaților să mai aibă răbdare pentru ca societatea să poată fi consultată în legătură cu problemele din închisori.

Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat miercuri că din cele 45 de unități de detenție din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deținuților, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoșani, în restul închisorilor condamnații protestând prin refuzul hranei. Celelalte unități la care s-au înregistrat revolte sunt Penitenciarul Iași unde 480 de deținuți au refuzat hrana, Poarta Albă 50 de persoane condamnate au protesând în aceeași manieră. La închisoarea din Miercurea Ciuc 81 de deținuți au refuzat masa, iar la Vaslui 43. La Brăila nouă deținuți au protestat prin refuzul hranei, la Oradea cinci iar la Giurgiu unul. Între timp, s-au înregistrat proteste în alte două unități de penitenciar, Tulcea și Bistrița.

Autor

Citește și