Spaţiului Schengen ar trebui să aibă reuniuni ministeriale regulate, la fel ca zona euro, și să fie dotat cu un mecanism de intervenţie rapidă, pentru a acţiona mai bine în cazul unei crize la frontierele externe ale UE, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, trnasmite Reuters.
Preocupările privind securitatea națională, valurile de migrație și, cel mai recent, pandemia de coronavirus au condus la reapariția controalelor la frontieră în zona Schengen și la multe critici asupra modului în care funcționează, erodând ceea ce a fost salutat ca o realizare de hotar în Europa post- Integrarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Vorbind cu miniștrii de justiție și de interne din UE, Macron a spus că ceea ce el a numit „Consiliul Schengen” va evalua modul în care funcționează zona fără frontiere, dar va lua și decizii comune și va facilita coordonarea în perioade de criză. Franța a propus, de asemenea, un mecanism de răspuns în situații de urgență care ar putea fi declanșat atunci când frontierele externe ale blocului sunt amenințate.
„Acest Consiliu poate deveni chipul unei Europe puternice, protectoare, care se simte confortabil să-și controleze granițele și, prin urmare, destinul său”, a spus el într-o conferință care a avut loc în orașul Tourcoing, din nordul Franței. Acest consiliu s-ar putea inaugura atunci când miniștrii justiției și afacerilor interne ai UE se vor reuni, pe 3 martie.
Însă, oastfel de propunere ar avea nevoie de sprijinul altor state membre din blocul celor 27 de națiuni UE pentru a intra în vigoare. Oficialii francezi spun că nu ar necesita nicio modificare a tratatelor UE.
UE a fost profund divizată de ani de zile în răspunsul său la imigrație și în ceea ce privește modul de supraveghere a frontierelor externe comune ale Schengen și rămâne de văzut cât de mult poate realiza Franța în timpul președinției sale de șase luni a Consiliului de Miniștri al UE – care implică în principal stabilirea ordinii de zi a întâlnirilor.
Dar Macron, care este aproape sigur că va fi reales ca președinte francez în aprilie, într-o campanie dominată în mare măsură de probleme de securitate și identitate, a spus că speră că o abordare pas cu pas ar putea câștiga un număr de țări UE reticente.
„Trebuie să reformăm Schengen”, a spus el. „Nu poate exista libertate de mișcare dacă nu ne controlăm frontierele externe.”