Prima pagină » Știri » Macron se întâlnește luni cu Putin, la Moscova. Președintele Franței a discutat în prealabil cu Biden. Care este adevăratul obiectiv al lui Putin, în opinia lui Macron

Macron se întâlnește luni cu Putin, la Moscova. Președintele Franței a discutat în prealabil cu Biden. Care este adevăratul obiectiv al lui Putin, în opinia lui Macron

Macron se întâlnește luni cu Putin, la Moscova. Președintele Franței a discutat în prealabil cu Biden. Care este adevăratul obiectiv al lui Putin, în opinia lui Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că poate oferi „o soluție istorică” la criza din Ucraina, înainte de sosirea sa la Moscova, luni, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, scrie the Guardian.

După o serie de activități diplomatice care au inclus discuții cu președintele american Joe Biden în acest weekend și trei convorbiri telefonice cu Putin, Macron va ateriza luni la Moscova pentru a negocia o „deescaladare” a tensiunii dintre Rusia și Occident pe tema Ucrainei.

Duminică, Macron a vorbit cu Biden timp de 40 de minute pentru „o bună coordonare” înaintea misiunii președintelui Franței la Moscova. Casa Albă a declarat că cei doi lideri au discutat „eforturile diplomatice și de descurajare în curs de desfășurare ca răspuns la consolidarea militară continuă a Rusiei la granițele Ucrainei”.

Rusia a negat planul de a invada Ucraina, dar are zeci de mii de trupe în apropierea granițelor vecinului său, ceea ce a determinat SUA să trimită aproximativ 3.000 de soldați suplimentari pentru a consolida flancul estic al NATO în Polonia și România.

Casa Albă consideră că Moscova a adunat cel puțin 70% din forța de care are nevoie pentru o operațiune militară majoră în Ucraina până la mijlocul lunii februarie.

Macron: Obiectivul Rusiei nu este Ucraina „ci o clarificare a regulilor cu NATO și UE”

Macron a declarat duminică pentru ziarul Journal du Dimanche că obiectivul Rusiei nu este Ucraina „ci o clarificare a regulilor cu NATO și UE”. Prin urmare, era „urgent să avansăm către o nouă ordine de care Europa noastră are nevoie profundă și care se bazează pe principiul cardinal al egalității suverane între state”, a spus președintele Franței.

Macron este de părere că dialogul său cu Putin ar fi probabil suficient pentru a preveni izbucnirea unui conflict militar, în ciuda evaluărilor pesimiste.

„Intensitatea dialogului pe care l-am avut cu Rusia și această vizită la Moscova sunt menite să împiedice acest lucru”, a spus Macron.

„Apoi vom discuta termenii deescaladarii. Trebuie să fim foarte realiști. Nu vom obține gesturi unilaterale, dar este esențial să împiedicăm deteriorarea situației”, a subiliniat Macron, a cărui diplomație a fost întărită de Franța fiind actualul deținător al președinției europene.

El a spus că „am avut întotdeauna un dialog consistent cu președintele Putin și responsabilitatea noastră este să construim o soluție istorică” la problema securității europene. „Cred că președintele Putin este disponibil pentru asta”, a spus Macron.

Președintele francez, care se va confrunta cu un candidat de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din aprilie, va călători marți la Kiev pentru discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cancelarul german, în vizită la Washington, după de Germania a fost acuzată de mai multe țări NATO că este prea rezervată în criza Rusia-Ucraina

În timp ce Macron se află la Moscova, cancelarul german, Olaf Scholz, va fi luni la Washington pentru discuții cu Joe Biden, cu scopul de a reduce diferențele dintre abordarea SUA și cea germană a crizei.

Berlinul a fost criticat de unii aliați NATO pentru că nu a furnizat Ucrainei arme. „Există criterii stricte de export de armament pe care le urmăm în ceea ce privește regiunile de criză”, a declarat Scholz pentru Washington Post în ajunul vizitei sale la Casa Albă.

El a mai menționat că guvernul său a contribuit la un efort NATO de a consolida flancul estic al alianței, cu sute de trupe dislocate în Lituania, avioane de luptă în România și intenționează să trimită mai multe avioane de război în Marea Baltică.

Cu toate acestea, există încă diferențe între Washington și Berlin cu privire la răspunsul lor în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Spre exemplu, SUA au declarat că gazoductul Nord Stream 2 din Rusia până în Germania nu se va deschide, însă guvernul lui Scholz nu a fost la fel de categoric, iar cancelarul a spus că situația necesită „ambiguitate strategică”.

„Vă rog să înțelegeți că nu voi intra în detalii, dar răspunsul nostru va fi unit și decisiv”, a spus el.

Un atac la scară largă a rușilor ar putea duce la 50.000 de civili morți și milioane de ucrainieni ar fugi, declanșând o nouă criză a refugiaților în Europa

Moscova a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Rusia vrea promisiunea NATO că nu va admite niciodată Ucraina în alianța militară, o cerere pe care Statele Unite și NATO au considerat-o inacceptabilă. Guvernele occidentale au promis că vor proteja suveranitatea Ucrainei, iar Boris Johnson a avertizat Rusia că ar fi o „tragică greșeală de calcul” să invadeze vecinul său.

Oficialii americani au avertizat că un atac la scară largă ar putea duce la capturarea rapidă a Kievului și la 50.000 de civili uciși sau răniți, precum și până la 25.000 de soldați ucraineni morți și 10.000 de soldați ruși. De asemenea, milioane de persoane ar putea fugi în ceea ce va fi o nouă criză a refugiaților în Europa.

Fost ministru al Apărării ucrainean: Dacă Putin va pune mâna pe Kiev, va avea loc un război la scară largă

Fostul ministru al Apărării ucrainean, Andriy Zagorodnyuk, a spus că nu crede că o invazie rusă este inevitabilă. Din punctul său de vedere, pe moment, intențiile și strategia Kremlinului sunt opace.

„Nu vedem aici un final politic”, a spus el. „Dacă Putin va pune mâna pe Kiev, va avea loc un război la scară largă. Forțele armatei ucrainene vor lupta. Va exista o rezistență enormă. De ce ai face asta? Ucraina nu va spune: „Hai să ne alăturăm Rusiei”. Acest lucru se înțelege. Cu excepția cazului în care, desigur, Putin este total delirant și vede o altă realitate. Va fi sânge, vor fi sancțiuni. Nimeni nu are nevoie de un asemenea război internațional în Europa în acest moment”, a spus Zagorodnyuk

Cu toate acestea, ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a încercat duminică să minimizeze „predicțiile apocaliptice” despre o iminentă invazie rusă, spunând că țara sa este puternică și are un sprijin internațional fără precedent.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și