Prima pagină » Știri » MAE a făcut o hartă tip „google map” a secțiilor de votare din străinătate

MAE a făcut o hartă tip „google map” a secțiilor de votare din străinătate

MAE a făcut o hartă tip
MAE a realizat o hartă electronică, "de tip google map", cu secțiile de votare din străinătate pentru referendumul de duminică, cetățenii români aflați în afara țării putând consulta aplicația pe paginile web ale ministerului și ambasadelor pentru a identifica adresa celei mai apropiate secții.

MAE a realizat o hartă electronică, „de tip google map”, cu secțiile de votare din străinătate pentru referendumul de duminică, cetățenii români aflați în afara țării putând consulta aplicația pe paginile web ale ministerului și ambasadelor pentru a identifica adresa celei mai apropiate secții.

„Pe site-ul MAE și al fiecărei misiuni va fi postată o hartă de tip «google map», astfel încât oricine are un computer sau un telefon să vadă exact unde se află secția de votare”, a declarat, joi, secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferință de presă.

Totodată, el a precizat că, potrivit dispozițiilor legale aflate în vigoare la momentul de față, votarea în cele 306 de secții de votare din străinătate va începe la ora locală 7.00 și se va încheia la ora locală 23.00, chiar dacă această oră va fi în unele țări după anunțarea în România a rezultatelor la exit-poll-uri.

De asemenea, oficialul MAE a precizat că, în afara celor 159 de secții amenajate în sediile misiunilor diplomatice și consulare românești, restul au fost amenajate cu sprijinul consulilor onorifici ai României și ai autorităților locale din țările respective, fiind vizate în special clădiri de interes public, cum ar fi sedii de școli sau de primării.

Sarcina asigurării securității în secțiile de votare respective a revenit misiunilor diplomatice și consulilor onorifici, cu sprijinul autorităților locale.

MAE are obligația de a asigura minim trei membri în comisiile de votare din secțiile aflate în străinătate, în cazul în care nu există repartizați reprezentanți ai formațiunilor politice din țară.

Ministerul Afacerilor Externe a informat joi că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secții de votare din afara țării, printre acestea numărându-se și cele 600.000 de buletine de vot.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conținând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ștampile cu inscripția VOTAT; 306 de ștampile cu inscripția ANULAT; 306 de ștampile cu numărul de control alocat secțiilor; 10 tușiere.
MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcție de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secții s-a utilizat ca referință numărul de votanți prezenți la urne la alegerile prezidențiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanți la ultimele prezentări la urne. Astfel, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită și la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât și posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetățeni români au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

MAE a stabilit organizarea a 306 de secții de votare în străinătate, ținând cont de posibilitățile tehnice – sediu, comunicații etc. – și de personal, inclusiv de obținerea acordului țărilor de reședință.

La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secții de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franța, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada și 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secțiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistrați 147.600 de votanți.

Citește și