Conform unui comunicat MAE remis, miercuri, agenției MEDIAFAX, în continuarea demersurilor efectuate la nivel bilateral, Ministerul Afacerilor Externe a făcut în cursul zilei un demers de sesizare a Comisiei Europene cu privire la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenților europeni înscriși în unități de învățământ superior din această țară.
Astfel, în cadrul unei scrisori adresată comisarilor europeni pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane Reding, și celui pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.
Ministerul Afacerilor Externe urmărește în permanență, atât în contextul discuțiilor bilaterale, cât și la nivelul Uniunii Europene, aplicarea completă și nediscriminatorie a drepturilor fundamentale, instituite prin Tratate, ale cetățenilor Uniunii, inclusiv acela de a se deplasa în scopul de a munci și de a studia în alte state membre. În acest sens, MAE urmărește cu atenție ca măsurile luate în această privință de autoritățile din statele membre să nu fie discriminatorii față de cetățenii români, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, în demersul efectuat la Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe a avut în vedere și îngrijorările exprimate de studenți români înscriși în instituții de învățământ superior din Marea Britanie care se consideră discriminați în raport cu colegii lor, cetățeni ai celorlalte state membre UE.
Recent, autoritățile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreținere (maintenance loans) pentru studenții din statele membre UE, în scopul verificării legitimității acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenților români și bulgari care studiază în toate formele de învățământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât și universități de stat, precum și studenților proveniți din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.