MAE, despre românul condamat la moarte în Malaezia: Sentința nu e definitivă, sunt 2 căi de atac
Hotărârea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri a unui cetățean român în Malaezia nu este una definitivă, sentința urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală, informează MAE, precizând că urmează a mai avea loc alte două căi de atac.
„Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaște foarte bine situația cetățeanului român si este implicată în acordarea de asistență consulară încă de la apariția acestui caz. Totodată, este menținut contactul permanent cu acesta, cu familia sa și autoritățile locale. Potrivit informațiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentința urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislația locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, informează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
În precizare se arată că orin intermediul MAE, cetățeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât și de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.
„În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut o discuție cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părții române cu privire la situația cetățenilor români, cât și faptul că autoritățile române urmăresc atent desfășurarea proceselor. Cetățeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La inițiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanți ai autorităților române (DIICOT, Ministerul Justiției, Agenția Națională Antidrog, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activității acestui grup de lucru, autoritățile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaților”, informează MAE.
Ministerul precizează că a fost demarată o campanie referitoare la conștientizarea pericolelor la care se expun cărăușii de droguri.
„Această campanie este derulată atât prin media, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate. Atât Centrala MAE cât și o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistență consulară în astfel de cazuri. Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegație din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la fața locului desfășurarea proceselor”, mai precizează MAE, menționând că misiunea diplomatică este pregătită să acorde asistență și protecție consulară în limita competențelor.
Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiție din Malaysia pentru trafic de droguri, relatează New Straits Times, în ediția electronică.
Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reușit să ofere argumente rezonabile în fața acuzării.
Bărbatul, un șofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.
Bărbatul a ascultat verdictul cu calm și cu un zâmbet încremenit pe față.