MAE: Doi dintre răniții din accidentul din Muntenegru nu au fost identificați, fiind în stare gravă
Echipa medicală condusă de secretarul de stat Raed Arafat aflată la Podgorița a vizitat toți pacienți internați în spital pentru a-i identifica în vederea transportării în țară, în două cazuri grave identificarea nefiind încă posibilă, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, echipa medicală condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat, împreună cu echipa consulară a MAE, au încheiat vizitarea pacienților „pentru o evaluarea amănunțită a stării de sănătate a acestora”.
„De asemenea, s-a procedat la identificarea cetățenilor români internați în spitalul din Podgorița. În două cazuri grave nu a fost posibilă încă identificarea cetățenilor români”, se precizează în comunicatul citat.
Conform sursei citate, reprezentanții MAE, împreună cu Ambasada României, întreprind demersuri pe lângă autoritățile din Muntenegru pentru ca acestea să finalizeze procedurile de identificare, iar ulterior să fie încheiate formalitățile pentru transportul răniților și repatrierea trupurilor neînsuflețite.
De asemenea, MAE informează că pentru a veni în sprijinul victimelor din Muntenegru a întreprins mai multe acțiuni, între care activarea Celului de criză, deplasarea ministrul Titus Corlățean la fața locului, dar și trimiterea unei aeronave la Podgorica, cu secretarul de stat Raed Arafat.
Astfel, duminică, în jurul orei 21.30 (ora României), ambasadorul României la Podgorița a fost anunțat oficial de autoritățile din Muntenegru că în accidentul de autocar au fost implicați doar cetățeni români, confirmându-se, totodată, faptul că este vorba despre un autocar înmatriculat în România.
Ulterior, ministrul Afacerilor Externe a dispus activarea Celulei de criză, care s-a întrunit în Centrala MAE. De asemenea, o echipă formată din reprezentanți ai Ambasadei României în Muntenegru s-a deplasat, duminică, la locul accidentului, iar, în baza instrucțiunilor primite din Centrala MAE, consulul României la Tirana a mers la Podgorița, pentru a se alătura echipei diplomatice.
Tot duminică seară, ambasadorul României s-a deplasat la spitalul la care au fost internați cetățenii români, solicitând informații cu privire la starea și identitatea cetățenilor români.
Totodată, la Podgorița a plecat, luni dimineață, o aeronavă cu doi consuli din MAE și cu secretarul de stat Raed Arafat, membri ai Celulei de criză.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a decis anularea participării sale la reuniunile europene de la Luxemburg și deplasarea la Podgorița.
Totodată, au fost puse la dispoziția familiilor și rudelor celor implicați în accident un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) și un număr apelabil și din străinătate – 0214311259. De la momentul inițializării acestor numere de telefon, și până în prezent, au fost preluate peste 400 de apeluri.
Potrivit comunicatului citat, MAE va suporta costurile operării primei aeronave MApN trimisă la Podgorița pentru repatrierea victimelor.