MAE, îngrijorat de declarațiile ministrului suedez pentru Afaceri Europene

MAE, îngrijorat de declarațiile ministrului suedez pentru Afaceri Europene
Publicat: 27/07/2012, 21:17
Actualizat: 04/10/2018, 23:41

MAE a transmis, vineri, o serie de precizări de presă în legătură cu apariția unor luări de poziție ale unor oficiali străini, din mediul guvernamental sau parlamentar, pe tema evoluțiilor politice din România.

„MAE a luat notă cu îngrijorare de declarațiile doamnei Birgitta Ohlsson, ministrul suedez pentru afaceri europene, referitor la faptul că România nu ar respecta criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului și democrația. Respectarea drepturilor omului și a regulilor democratice este în țara noastră la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, iar acest fapt a fost consemnat și acceptat de multă vreme. Statutul României de stat membru UE și parcursul său din ultimii ani în direcția integrării depline atestă, fără nicio îndoială, realitatea că România respectă în totalitate criteriile de la Copenhaga privind drepturile omului și democrația. Ca și până acum, MAE ține cont de preocupările partenerilor europeni privind reconfigurarea democratică a spectrului politic intern, care a avut loc într-un ritm accelerat”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministerul de Externe precizează că a declanșat „un proces de clarificare a contextului în care a fost făcută această declarație și a circumstanțelor care au declanșat-o”, mai ales că atât ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, cât și ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, s-au întâlnit cu omologii lor suedezi, Carl Bildt, și, respectiv, Birgitta Ohlsson, în marja recentelor reuniuni CAE și CAG de la Bruxelles, iar aceștia nu au ridicat problemele la care face referire Birgitta Ohlsson.

În comunicat se mai arată că, în legătură cu opinia exprimată de membrii Congresului american Michael Turner și Loretta Sanchez, pe tema parcursului democratic al României, MAE precizează că „spiritul dominant al relațiilor româno-americane este cel al parteneriatului strategic, care are o puternică dimensiune parlamentară”.

„Drepturile religioase sunt deplin respectate în România. MAE își exprimă convingerea că este necesar ca aprecierile privind situația politică să se bazeze pe evaluarea obiectivă a realităților și a evoluțiilor concrete din România, asupra cărora partenerii și prietenii americani s-au informat și se pot informa oricând și nemijlocit. MAE reiterează că încrederea reciprocă și solidaritatea reprezintă fundamentul colaborării româno-americane, fiind coordonatele pe care se sprijină politica României în relațiile cu Washingtonul”, mai spune MAE.

UE ar trebui să fie mai fermă în privința cerințelor ca România să respecte libertatea de exprimare și drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, în contextul escaladării luptei politice dintre premierul și președintele români, relatează postul Radio Suedia.

Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Olsson a pledat pentru strategii UE mai dure în privința respectării drepturilor omului în statele „mai noi” din cadrul blocului european. Ea a apreciat că, deși cerințele dinaintea aderării la UE sunt „stricte” în privința responsabilității referitoare la drepturile omului și democrație, este mai dificil ca state să fie monitorizate în aceste domenii după aderare.

Olsson a declarat că dorește să creeze un „sistem de clasificare” a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. „Trebuie să numim, (să facem de) rușine și să expunem (problemele unor) țări, ci nu să ne fie teamă să utilizăm sancțiuni”, a subliniat ea.

În opinia ministrului suedez, UE ar trebui să nu evite să utilizeze sancțiuni împotriva țărilor care „subminează” drepturile omului. „Dacă nu rezolvăm problemele pe care le avem în România, creăm un standard rău pentru țări care vor să adere la UE, ca Serbia și alte țări din Balcani. De aceea este important să fim mai duri”, a subliniat Birgitta Olsson pentru Sverigesradio.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi,...
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
RAR anunță un nou format pentru Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV)