Potrivit MAE, în cadrul unei convorbiri telefonice pe care Jens Stoltenberg a avut-o, vineri, cu ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cei doi au discutat despre anunțurile recente ale Federației Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum și alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate în răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.
Aurescu a arătat că aceste măsuri sunt complet nejustificate având în vedere că Baza de la Deveselu, care va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, nu vizează Rusia și este un mijloc de apărare exclusiv împotriva amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic.
Ministrul român a calificat drept adecvate reacțiile publice ale Alianței față de anunțurile recente anterior menționate.
La rândul său, menționează MAE, „secretarul general al NATO a reafirmat determinarea Alianței de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum și de a explica obiectivele sale”.
Șeful diplomației române l-a mai informat pe înaltul oficial NATO cu privire la rezultatele vizitei comune a miniștrilor de externe din România, Polonia, Croația și Ungaria în Muntenegru, care a avut loc, la inițiativa ministrului român de externe, în perioada 22-23 iulie 2015.
În context, cei doi au discutat despre stadiul reformelor asumate de Muntenegru, din perspectiva admiterii acestui stat în NATO.
Bogdan Aurescu a evidențiat „eforturile Muntenegrului pentru implementarea reformelor necesare primirii invitației de aderare la Alianță, precum și demersurile autorităților de la Podgorița de a explica publicului muntenegrean avantajele și beneficiile calității de stat membru NATO.”
Secretarul General al NATO a exprimat aprecierea pentru inițiativa românească, pe care a calificat-o ca pe o contribuție importantă, care se înscrie în cadrul dialogului intensificat cu Muntenegru decis la Summit-ul din Marea Britanie din septembrie 2014, mai precizează MAE.
Forțele Aeriene ruse intenționează să staționeze bombardiere strategice de tip Tupolev în Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalațiilor antibalistice NATO din România, Alianța Nord-Atlantică condamnând suplimentarea forțelor și avertizând că ar putea fi periclitată stabilitatea regională.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma să ajungă în Crimeea în curând.
„Capacitățile de atac ale acestor avioane vor spori apărarea în regiunea Mării Negre. Este una dintre măsurile luate ca reacție la instalarea unor elemente antirachetă la o bază militară americană din România”, a declarat oficialul militar rus, sub protecția anonimatului, pentru agenția Interfax.