Prima pagină » Știri » MAE nu recunoaște Tratatul de Alianță dintre Rusia și Abhazia: Prezintă un risc de destabilizare

MAE nu recunoaște Tratatul de Alianță dintre Rusia și Abhazia: Prezintă un risc de destabilizare

MAE nu recunoaște Tratatul de Alianță dintre Rusia și Abhazia: Prezintă un risc de destabilizare
MAE "nu recunoaște așa-numitul «Tratat de Alianță și Parteneriat Strategic între Federația Rusă și Abhazia»", semnat, luni, de președintele rus și de liderul de facto abhaz, subliniind că documentul are un caracter "provocator" ce poate duce la un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, MAE nu recunoaște cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui tratat și subliniază faptul că, în condițiile în care regiunile separatiste Abhazia și Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, „niciun tratat încheiat între Federația Rusă și autoritățile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal”.

Ministerul Afacerilor Externe „condamnă semnarea acestui așa-numit «tratat» care, prin caracterul său provocator și unilateral induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional și la adresa securității”, menționează sursa citată.

Totodată, MAE reiterează sprijinul ferm pentru soluționarea pe cale pașnică, negociată a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a acestei țări, în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional.

Rusia și Abhazia, o republică separatistă georgiană, au semnat, luni, un acord de alianță și parteneriat strategic, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, spre nemulțumirea Georgiei, care a denunțat „anexarea” unei părți din teritoriul său, relatează AFP.

Acordul, care prevede „o cooperare mai strânsă între Rusia și Abhazia în domeniile social, economic și umanitar, dar și în probleme de politică externă, apărare și securitate”, a fost semnat de președintele rus, Vladimir Putin, și de omologul său abhaz, Raul Hadjimba, la Soci, stațiune rusă la Marea Neagră.

„Este vorba de a asigura existența Abhaziei (…) și de a crea condiții pentru continuarea dezvoltării legăturilor socio-economice” între acest teritoriu micuț din Caucaz locuit de aproximativ 240.000 de persoane și Rusia, a declarat Putin, citat în comunicat.

Astfel, în 2015, Rusia va acorda Abhaziei cinci miliarde de ruble (268 de milioane de euro) în cadrul implementării acestui acord, care prevede, în special, crearea unei forțe de apărare comune și un spațiu comun socio-economic, a precizat el.

Raul Hadjimba a salutat producerea unui „eveniment istoric”.

„Poporul nostru a făcut de mai mult timp o alegere istorică în favoarea consolidării unei cooperări de la egal la egal și de alianță cu Rusia”, a declarat el.

La rândul său, Georgia a denunțat „un pas către anexarea de facto a regiunii Abhazia de către Federația Rusă”. „Guvernul georgian condamnă acest act ilegal”, a declarat, luni, ministrul georgian de Externe, Tamar Beruciașvili.

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera Georgiei cu Rusia, care se învecinează cu Marea Neagră, situat la poalele lanțului muntos Caucaz, și-a declarat independența și a apărat-o într-un război cu forțele georgiene, la începutul anilor ’90.

Rusia, care sprijină, de asemenea, Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independența acestor două teritorii la capătul unui scurt război care a opus-o Georgiei, în august 2008.

Moscova a instalat între timp baze militare în aceste două regiuni, denunțate ca acțiuni de ocupație de către Tbilisi.

NATO și Uniunea Europeană, ale căror relații cu Moscova sunt deja foarte tensionate din cauza crizei ucrainene, au condamnat, luni seara, acest acord, care „compromite eforturile în curs pentru stabilizarea situației de securitate în regiune”, potrivit noului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

„Acesta încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, contrazice principiile dreptului internațional și angajamentele internaționale ale Rusiei”, a subliniat Mogherini, într-un comunicat.

„Nu vom recunoaște așa-zisul tratat”, care „nu contribuie la găsirea unei soluții pașnice și durabile” pentru conflict, și-a exprimat regretul un purtător de cuvânt al secretarului general NATO.

„Vom continua să cerem Rusiei să revină asupra recunoașterii regiunilor georgiene Osetia de Sud și Abhazia ca state independente și să-și retragă trupele din Georgia”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Citește și