MAE: Nu s-a modificat dezacordul privind reînhumarea lui Jozsef Nyiro
Ministerul român al Afacerilor Externe informează, la solicitarea MEDIAFAX, că nu a intervenit nicio schimbare în poziția autorităților de la București de dezacord față de reînhumarea rămășițelor poetului ungur Jozsef Nyiro în România.
„Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că nu a intervenit nicio schimbare în poziția autorităților române privind dezacordul reînhumării lui Joseph Nyiro în România. MAE solicită ca orice demers să se facă conform legislației române”, se menționează în precizarea MAE.
De asemenea, MAE arată că această poziție va fi transmisă în cursul zilei de vineri și Ambasadei Ungariei la București.
Totodată, MAE mai subliniază, în precizarea remisă MEDIAFAX, „necesitatea de a utiliza strict canalele oficiale de dialog pentru clarificarea oricăror aspecte de natură a genera dificultăți în relația bilaterală”.
Reînmormântarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, a precizat joi, pentru MEDIAFAX, Ambasada Ungariei la București.
„Organizatorii înțeleg faptul că partea română nu este de acord cu programul reînmormântării cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul și au renunțat la mai multe evenimente. Partea maghiară cere părții române să respecte principiile de bază ale moralei creștine. Organizatorii speră că partea română acceptă că evenimentul este un act de pioșenie, în cursul căruia totul se va desfășura conform legislației românești. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice împotriva României, numai vor ca, conform ultimei dorințe a lui NyÃrÅ‘ József, el să se odihnească în pământul din care s-a născut”, se arăta în precizarea Ambasadei Ungariei.
De asemenea, în poziția transmisă de Ambasada Ungariei se menționa că evenimentul nu a fost amânat, va avea loc duminică, 27 mai, de la ora 14.00, într-un cadru privat, „în conformitate cu legislația românească”. „Va avea loc o slujbă în amintirea lui NyÃrÅ‘ József de la ora 14.00, pe teren privat din Odorheiu Secuiesc, pe strada Rozei (în Papkert), după care va avea loc reînmormântarea”, a detaliat Ambasada Ungariei.
De asemenea, se subliniază că „prin definiție, orice înmormântare sau reînmormântare, deci și cea a lui NyÃrÅ‘ József va fi una privată”. „Organizatorii nu au emis invitații de participare pentru nimeni, vor participa toți cei care au stimă pentru scriitorul NyÃrÅ‘ József”, se mai arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de Ambasada Ungariei.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că duminică va avea loc reînhumarea sciitorului Nyiro Jozsef, precizând că Parlamentul Ungariei a găsit o „cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română”, dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere „detalii tehnice” despre eveniment.
„Reînhumarea va avea loc duminică, dar detalii tehnice nu suntem abilitați să dăm presei. Sigurul abilitat este Parlamentul Ungariei, el este cel care a găsit calea amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată și de partea română pentru aducerea în țară a sicriului cu rămășițele pământești alea scriitorului Nyiro Jozsef”, a spus Molnar.
MAE și-a exprimat dezacordul față de intenția oficialităților ungare de a aduce în România rămășițele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfășurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.
Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirmă că „țelurile politice” ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.
Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că se află în Transilvania „în primul rând ca persoană fizică și ca președinte de onoare al PCM” și că dorește să se facă o distincție între campania electorală la care participă și „actul de pioșenie” legat de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, la care urmează să participe, duminică, la Odorheiu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Joi, în conferința de presă de la Târgu Mureș, Kover Laszlo a precizat că vizita sa are legătură cu două evenimente legate de sărbătoarea de Rusalii – pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, „care este o sărbătoare sufletească pentru toți maghiarii din Bazinul Carpatic”, și reînhumarea osemintelor scriitorului Nyiro Jozsef „în pământul natal, la Odorheiu Secuiesc, în duminica de Rusalii, pe 27 mai”.
Cenușa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta. Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziția României față de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria dorește să știe dacă poziția României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, șeful de cabinet al președintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureștiului era așteptat până luni.
Veress a precizat că, dacă România va interzice reînhumarea, Ungaria va găsi o soluție conformă cu legislația românească și cu „așteptările spirituale” ale simpatizanților lui Jozsef Nyiro. Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat „invitarea”, miercurea trecută, a ambasadorului Ungariei la București, pentru consultări în legătură cu intenția reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc.
Potrivit MAE român, NyirÅ‘ József s-a născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov și a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicații de limba maghiară din Transilvania și a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta și s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-șef la două ziare de extremă dreapta („Magyar ErÅ‘” și „Magyar Ãœnnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 și-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislație antisemită. În această calitate, NyirÅ‘ József a susținut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincția „Coroana Corvin”, înființată de către Miklos Horthy.