MAE reacționează la articolul Gândul privind exporturile de armament. În ce condiții a livrat România lunete de vânătoare Rusiei
MAE a reacționat la articolul gândul privind cei mai importanți clienți de armament ai României în 2014, precizând în ce condiții s-au executat contractele către Rusia, unde România a livrat lunete de vânătoare în valoare de 13.500 de euro, după cum a arătat gândul. Rusia se află din 2014 sub embargouri și sancțiuni atât din partea UE, cât și a SUA, ca urmare a crizei provocate în estul Ucrainei, cât și a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.
MAE a explicat pentru gândul că livrările de armament către Rusia din 2014 au avut loc cu respectarea legislației internaționale, contractele fiind încheiate înainte de 1 august 2014, dată la care au intrat în vigoare sancțiunile impuse de UE Rusiei.
Astfel, Consiliul UE a decis pe 31 iulie să impună sancțiuni Rusiei, însă sub rezerva că sancțiunile „nu aduc atingere executării contractelor sau acordurilor încheiate înainte de 1 august 2014″, data la care a intrat în vigoare decizia Consiliului UE.
„În 2014, exporturile de lunete de vânătoare către Federația Rusă s-au ridicat la 13.511 euro, valoarea operațiunilor comerciale anterioare datei de 1 august fiind de 1.612 euro. Restul exporturilor – în valoare de 11.899 euro – au fost efectuate în baza prevederii cuprinse în articolul 2 (4) al Deciziei 2014/512/PESC, menționate mai sus”, explică MAE.
MAE mai precizează că Departamentul de Control al Exporturilor nu eliberează licențe pentru operațiuni cu produse militare, dacă operațiunile respective „ar fi în contradicție cu obligațiile și angajamentele internaționale ale României de aplicare a embargourilor privind comerțul cu arme impuse de UE, ONU sau OSCE”.