MAE și MApN: Proiectul sistemului antirachetă din România va fi operaționalizat fără întârzieri

MAE și MApN: Proiectul sistemului antirachetă din România va fi operaționalizat fără întârzieri
Publicat: 16/03/2013, 12:56
Actualizat: 20/03/2017, 16:16

Proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfășoară în România va fi operaționalizat fără întârzieri, iar decizia anunțată vineri de secretarul apărării american nu are niciun efect negativ asupra acestui proces, informează MAE și MApN.

„MAE si MApN informează asupra faptului că, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri (vineri, n.r.) cu partea americană, prealabile anunțului secretarului apărării american privind noi măsuri de apărare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potențiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate următoarele: Proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat. Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operațional la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit inițial”, se arată într-un comunicat comun al MAE și MApN remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Cele două ministere precizează că tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a (la care partea americană se referă în anunțul secretarului apărării – Standard Missile 3 IIB) nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu, unde va fi amplasat tipul de interceptor Standard Missile 3 IB.

„În concluzie, MAE și MApN subliniază că proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfășoară în Romania (și care reprezintă faza a 2-a a EPAA) va fi operaționalizat fără întârzieri conform calendarului convenit cu partea americană, existând finanțarea necesară a SUA pentru acesta, iar decizia anunțată ieri de secretarul apărării nu are niciun efect negativ asupra acestui proces”, se mai arată în comunicat.

Administrația SUA a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA urmare a amenințărilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

Administrația SUA a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA urmare a amenințărilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

MAE informează că secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică, vineri seară, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părții americane.

„Oficialul american a arătat că partea americană dorește să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), informarea părții române fiind realizată în prealabil efectuării anunțului public în acest sens”, precizează MAE într-un comunicat remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Oficialul american a arătat, potrivit MAE, că „Administrația SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunțarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare”.

„În același timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA. Această decizie a fost motivată de necesitatea de a ține cont de evoluțiile amenințărilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene. În același timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar și ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaționalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfășoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel – a reconfirmat oficialul american – tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecția teritoriului, populațiilor și forțelor membrilor europeni ai NATO”, se arată în comunicatul MAE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică