MAE susține că Udrea NU ar fi solicitat ajutorul Ambasadei României în Mexic pentru a beneficia de un avocat din oficiu
„Ambasada României în Mexic, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Costa Rica, urmărește îndeaproape cazul cetățeanului român reținut de către Interpol la data de 4 octombrie 2018. Până în prezent, misiunea diplomatică română nu a primit nicio solicitare de asistență consulară din partea cetățeanului român în cauză. Menționăm faptul că, potrivit legislației în domeniu, orice cetățean român care se află în arest în străinătate poate solicita ambasadei o listă a avocaților și a traducătorilor din statul respectiv”, se arată într-un răspuns al MAE către MEDIAFAX.
Sursa menționată transmite și că o solicitare privind punerea la dispoziție a unui avocat din oficiu poate fi adresată doar autorităților statului în care se află reținut cetățeanul român – în cazul de față, autoritățile costaricane.
„Ambasada României la Ciudad de Mexico monitorizează cazul și este pregătită să acorde asistență consulară, în limita competențelor legale”, precizează sursa citată.
Potrivit unui document prezentat luni seara de postul Antena3, Elena Udrea a depus la Tribunalul din Costa Rica o cerere prin care cere ajutorul Ambasadei României în Mexic pentru a beneficia de un avocat din oficiu.
Elena Udrea și Alina Bica vor sta în arest preventiv două luni, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România.
La începutul anului, atât fostul ministru al Turismului Elena Udrea, cât și fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica anunțau, prin intermediul avocaților, că se află în Costa Rica. Niciuna nu avea, la momentul respectiv, vreo măsură preventivă, motiv pentru care au putut pleca din țară fără probleme.
Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au solicitat statut de refugiat în Costa Rica. De altfel, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, anunța, în instanță, că aceasta ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis însă că, potrivit înscrisurilor obținute până la acea vreme, Elena Udrea doar a solicitat statutul de refugiat, nu l-a și primit, și, prin urmare, au continuat procedurile judiciare în cadrul dosarului de pe rol.
Pe 17 februarie, fostul ministru al Turismului anunța că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul „Gala Bute”, că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.
Ea anunța tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocații săi, că a pierdut unul din gemeni.
Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.
Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea, susține că arestarea ei și a Alinei Bica le-a expus mediatic și se teme pentru fetiță, deoarece răpirile sunt frecvente în Costa Rica, iar presa a relatat că cele două au pus mâna pe sume mari de bani. Fostul ministru al Turismului a depus la Tribunalul din Costa Rica o cerere prin care cere ajutorul Ambasadei României pentru a beneficia de un avocat.
„Toți știu unde locuiesc, știu cum arată. În contextul în care presa spunea despre ele că au milioane de euro, eu nu sunt în siguranță, pentru că în Costa Rica se vorbește despre sechestrări, atât eu, cât și fetița, putem deveni o țintă. Eu am văzut pe posturile de televiziune din România și arătau resorturi unde locuiesc Elena și Alina Bica (…) mașini de lux, restaurante de lux. După acțiunea de la Interpol, au arătat unde locuiesc ele, într-un apartament cu trei camere”, a declarat Adrian Alexandrov.