Până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba – care asigură temporar reprezentarea consulară a României în Republica Sudan – nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea niciunui cetățean român în contextul violențelor din Sudan, precizează MAE, într-un răspuns transmis la solicitarea GÂNDUL.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă reprezentanți ai Delegației UE la Khartoum, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia persoanelor afectate de evenimentele din Sudan.
Astfel, potrivit datelor preliminare comunicate de către un reprezentant al Delegației UE la Khartoum, la acest moment nu există informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, arată MAE, la solicitarea GÂNDUL.
MAE amintește că a emis o alertă de călătorie pentru Republica Sudan.
„Cetăţenii români care sunt totuși nevoiţi să se deplaseze în Republica Sudan, sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba (care asigură temporar reprezentarea consulară a României în Republica Sudan) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, prin intermediul portalului Econsulat, disponibil atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil.
De asemenea, cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următorul număr de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba: +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție numărul de telefon de urgență al ambasadei: +251 935 350 059.
MAE reamintește că cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Principalul grup paramilitar din Sudan – Rapid Suport Forces (RSF – Forțele de sprijin rapid – n.r.) – a anunțat sâmbătă că a preluat controlul asupra palatului prezidențial, asupra reședinței șefului armatei, dar și a aeroportului internațional Khartoum într-o aparentă tentativă de lovitură de stat, dar armata a spus că ripostează, a transmis Reuters.
Cel puțin 56 de civili au fost uciși în orașe și regiuni din întreaga țară, a declarat un comitet de medici sudanezi, care a precizat că printre aceștia se află zeci de militari, dintre care unii au decedat în urma rănilor în spitalele din Sudan.
În total, cel puțin 595 de persoane au fost rănite, notează BBC, într-o actualizarea bilanțului victimelor rezultate din ciocniri violente din Sudan.