Mafia medicamentelor pentru cancer. 77 de medici, „premiați” cu vacanțe în India pentru „rețete dedicate”

Mafia medicamentelor pentru cancer. 77 de medici, „premiați cu vacanțe în India pentru „rețete dedicate
Publicat: 30/05/2016, 16:47
Actualizat: 05/07/2016, 19:43

„În anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internațional, după o serie de discuții, persoane cu putere de decizie în cadrul societății comerciale au hotărât organizarea unei vacanțe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, și pentru membri din familiile medicilor în cauză. Oferirea acestei vacanțe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006″, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție arată că mai mulți medici oncologi au fost invitați să participe la al treilea Congres asiatic de cancer la sân, care urma să aibă lor în Bangalore, India, în perioada 3-4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitația, unii dintre aceștia fiind însoțiți de alți membri ai familiei.

„Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăți de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro”, mai arată procurorii. Pentru acoperirea mitei ar fi fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare „care atestă aspecte necorespunzătoare realității cu privire la scopul și cuantumul sumelor despre care se susține că au fost achitate cu titlu de sponsorizare”.

Procurorii mai arată că, deși congresul a avut loc în perioada 3-4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceștia fiind cazați la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanță de locul congresului.

DNA arată că participarea la congres nu a fost punctul central al acestei deplasări, argumentând că medicii au mers câteva ore la congres, în Bangalore, apoi s-au întors la New Delhi, în aceeași zi. De altfel, medicii nu au obținut nici diplomele de participare la congres.

Astfel, evenimentul științific de la Bangalore ar fi fost doar un pretext de a ascunde vacanța acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuțiilor lor de serviciu, să îndrume pacienții spre produsele generice oncologie ale companiei, arată DNA.

Ancheta, pornită în 2015. Excursii pentru medici în Las Vegas sau Paris, fraudarea Programului Național de Oncologie

În 2015, procurorii DNA făceau 61 de percheziții în toată țara, în București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale și clinici de oncologie, precum și la locuințele mai multor persoane, într-o anchetă privind „mafia medicamentelor”. Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, atunci erau în atenția procurorilor 11 mari companii farmaceutice: Roche România, structură a concernului multinațional Roche – producător de medicamente, Actavis-producător/distribuitor de medicamente, dar și Pfizer România- companie biofarmaceutică, Teva Pharmaceuticals România- companie farmaceutică, Novartis Pharma Services- producător de medicamente, Alvogen România- producător de medicamente, Sandoz Pharma Services- companie farmaceutică, GlaxoSmithKline România- producător de medicamente, Egis International- companie farmaceutică, Romastru Trading-distribuitor de medicamente și Glenmark Pharmaceuticals – producător de medicamente.

Aceleași surse arată că din cercetările făcute până în prezent „a rezultat că, în ceea ce privește activitatea derulată de Roche și Actavis, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România, Lucuță Teodor, fost director economic la Roche România SRL, Ivan Dan, director general la Actavis SRL”.

La percheziții, au fost găsite multe medicamente pe care „suspecții practic le comandau ca și cum ar avea pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, acesta era foarte scump, se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, iar medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese sau alte modalități”, explicau sursele citate.

Anchetatorii au făcut percheziții la clinici de oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, la Casa Județeană de Asigurări de Săntate Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și la firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.

Conform anchetatorilor, firmele de medicamente vizate în cauză erau suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, acoperind și cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie și optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Potrivit surselor citate, în aceste activități ar fi fost implicați 16 medici, șefi ai clinicilor și secțiilor de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un președinte al Comisiei de Oncologie și un inspector de la DSP Mureș care controlează farmacii.

Medicii care prescriau preferențial anumite medicamente ar fi fost recompensați de producătorii de medicamente cu excursii și vacanțe în Franța, Canada și SUA, numai în 2014 o firmă plătind unui operator de turism peste 4,1 milioane de lei, care reprezenta „mită mascată” pentru doctori, au spus sursele citate.

În acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa – Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego – SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

În ce privește evenimentul organizat în Ottawa, în perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arată că acesta a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.

„Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici”, susțin sursele citate.

În cazul evenimentului care apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit că, în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (patru nopți) și Las Vegas (trei nopți).

„Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic”, au mai arătat sursele citate.

Din datele obținute de anchetatori mai rezultă că pentru desfășurarea evenimentelor externe din Ottawa și San Diego, firma de medicamente ar fi încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanți la aceste întruniri.

Pentru „congresul” de la San Diego, care ar fi avut ca temă reumatologia, participanții sponsorizați ar fi fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. În timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu ar fi existat, conform datelor anchetatorilor.

Mai mult, medicii vizați de aceste activități ar fi fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați. Studiile în cauză nu ar avea însă la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Prin creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată – Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, folosite în cadrul programelor Naționale de Oncologie și de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice – ar fi fost majorat artificial numărul de pacienți incluși în scheme terapeutice și ar fi fost crescute stocurile de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul Programului Național de Sănătate.

Această situație ar fi dus la direcționarea fondurilor alocate în funcție de interesele operatorilor farmaceutici agreați, prejudicierea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și apariția unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienților, fiind astfel afectate calitatea și continuitatea actului medical.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Zodiile norocoase în dragoste, săptămâna aceasta. Horoscopul iubirii
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...