Maghiarii din Sfântu Gheorghe au arborat UN STEAG NEGRU de ziua IMNULUI, chiar lângă tricolor. Președintele executiv UDMR: A fost O COINCIDENȚĂ nefericită
Întrebat despre steagul negru arborat pe Primăria Sfântu Gheorghe, Sebastian Cucu a declarat că Instituția Prefectului nu are nicio atribuție directă în asemenea situație.
„O astfel de faptă era prevăzută ca infracțiune până la modificarea codului Penal în 2014, după care a fost abrogată. La momentul acesta, nu există infracțiunea de ofensă adusă însemnelor naționale. Instituția Prefectului poate aplica amendă pentru nearborarea drapelului României. O asemenea faptă, care reprezintă o ofensă adusă însemnului național, era pedepsită din punct de vedere penal, însă a fost abrogată, iar la acest moment nu există o sancțiune. Nici măcar la nivel contravențional”, a spus Sebastian Cucu.
Din cunoștințele sale, drapelul a fost pus de vineri, după moartea unei persoane distinse cu premiul „Pro Urbe”, însă consideră că arborarea lui ar fi fost mai potrivită în altă parte, nu lângă tricolor, pentru a nu lăsa loc interpretărilor.
„Am înțeles că mobilul pentru care a fost pus acest drapel este pentru că a decedat o persoană distinsă cu premiul Pro Urbe. E un premiu care se acordă de către Consiliul Local. Asta are mai puțină importanță pentru că drapelul a fost pus de vineri, aseară putea fi luat pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare având în vedere că e Ziua Imnului Național”, a mai spus prefectul de Covasna.
Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe de Ziua Imnului, imaginile fiind făcute publice de Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.
Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat că steagul a fost arborat în urma decesului unui cetățean de onoare al municipiului, care primise distincția „Pro Urbe„.
„Așa se procedează de peste 20 de ani de când se acordă această distincție. Când moare o persoană care a primit această distincție se arborează steagul negru în ziua decesului și de îndepartează după înmormântare. Steagul a fost pus sâmbătă și va fi dat joi luni. Nu a fost nimic planificat, este o coincidență nefericită și neplăcută”, a afirmat Porcsalmi.
Alexandru Cumpănașu atrage atenția că și pe 24 ianuarie, când am sărbătorit Mica Unire, ungurii au arborat același steag, iar deputatul UDMR de Covasna a declarat că din punctul de vedere al minorității maghiare, 2018 este anul doliului în România și, dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus și un steag negru.
29 iulie este Ziua Imnului Național, iar evenimente au fost organizate cu această ocazie în întreaga țară.